Матері полонених українців пікетували три посольства і пробилися до Савченко

Матері полонених українців пікетували три посольства і пробилися до Савченко

Матері полонених українців пікетували три посольства і пробилися до Савченко

Thumbnail for "02_povernytyoilon"

Жінки вимагають більшої активності у справі звільнення їхніх рідних.

Станом на зараз у полоні бойовиків перебувають 114 українських воїнів. Їхні родичі вже втомилися чекати обміну та пікетують СБУ й посольства країн-учасниць "нормандського формату", йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Вони починають свій маршрут від МЗС. Матері, дружини, батьки полонених, які перебувають у терористів на окупованих територіях. Буквально місяць тому ці люди об'єдналися, аби разом визволяти своїх родичів. Хоча більшість із них згуртувалися ще два роки тому – після Іловайського котла.

Відтоді тримають у полоні кількох українських оборонців. Востаннє батьки бачили своїх хлопців по телевізору – на російському каналі

"15 чоловік сидять на колінах – усі хлопці з 40-го батальйону. А Віталій, як командир відділення, дає інтерв'ю", - розповідає батько Віктор Доценко.

"Раз деенерівці подзвонили. Дали йому два слова сказати. І на цьому все. Більше зв'язку нема", - каже батько іншого полоненого Павло Тодосієнко.

Наталя ледве знаходить сили, щоб говорити. Її чоловік Андрій Бесараб потрапив до полону минулими вихідними біля Маріуполя.

"Я одразу почала шукати таких точно людей – жінок, матерів. У котрих зараз один біль, однак біда", - каже вона.

Матері та дружини полонених військових просили повернути їх додому

Матері та дружини полонених військових просили повернути їх додому

Сина пані Олени вже багато разів вносили до списків обміну. І щоразу все зривалося.

"Мій син у полоні вже вісім місяців. Він тяжко поранений. У нього немає двох рук. Око не бачить. І на тілі важкі поранення". – розповіла мати полоненого Олена Жемчугова.

Спільні вимоги озвучує Алла Миколаївна. Вона вже дістала з полону свого сина. Тепер допомагає іншим.

"Доля полонених повинна стояти на першому місці. А потім уже прийняття амністії та виборів на Донбасі", - твердить вона.

Від Міністерства закордонних справ вони доходять до посольства Франції. "Нам дуже важко. Але ми все одно ходимо і оббиваємо вам пороги. Будь ласка, вийдіть до нас", - звертаються жінки.

Прес-аташе посольства приймає вимоги і обіцяє допомогу. "Ми, звичайно, дуже раді, що Надія Савченко врешті решт була визволена. Президент Олланд учора сказав, що він наполягатиме на інших", - запевнив Орелі Базен.

Звернення матері передають ще до посольства Німеччини та Росії. І зізнаються – геть не вірять у ці листи. Дуже сподіваються на Надію Савченко. І навіть змогли зустрітися.

"Вона розуміє це, як ніхто. Вона нам обіцяла, що буде займатися нашими питаннями", - кажуть жінки.

На питання матерів відповідає й Ірина Геращенко. Запевняє, що на переговорах нормандської четвірки питання обміну серед пріоритетних. "Останній раз під час телефонної розмови піднімали питання про 25 на 50. Це хороший варіант", - каже вона.

Як повідомлялося, напередодні на Донбасі бойовики захопили в полон двох українських військових. Їх утримують у Донецьку.

Кореспондент ТСН Оксана Муляр

Повʼязані теми:

Наступна публікація