Матері полонених українських воїнів домоглися уваги посла Франції

Матері полонених українських воїнів домоглися уваги посла Франції

Фото: Сайт президента України

Дипломат пообіцяв родичам розібратися в їхніх вимогах до ЄС.

У столиці відбулася акція матерів і друзів полонених українських бійців. Рідні воїнів зібралися на вулиці Богдана Хмельницького біля посольства Німеччини, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Вони сподіваються привернути увагу ЄС до своєї проблеми. Ось уже понад три місяці у справі про визволення полонених на Донбасі немає ніяких зрушень. У руках Олексій тримає портрет батька, якого він не бачив 116 днів. "Це все заскочило зненацька, несподівано, до початку літа, до випускного. Було дуже важко повірити", - каже він. Його батько, Андрій Бесараб, їхав у звичайне, задалегідь заплановане відрядження. "На блокпосту взяли в полон. Мій чоловік офіцер, може, тому, що офіцер, його не відпускають", - каже дружина полоненного Наталья Бесараб.

Рідні військовополонених приїхали у Київ та провели кілька акцій під стінами посольств та СБУ

Рідні військовополонених приїхали у Київ та провели кілька акцій під стінами посольств та СБУ

В акції також брали участь ті, хто чекає своїх дітей із 2014 року. Офіційно вони можуть рахуватися зниклими безвісти, однак родичі наполягають саме на полоні. Син Галини Павло належить до таких. Він намагався вийти з оточення біля Іловайська. Доказом того, що Павло живий, для мами є свідчення інших хлопців, що були з ним у полоні. "Бачили мого сина в полоні в лютому 2015 року", - каже жінка.

Родичі підписують звернення до німецького посла. Але зустрітися з ним не вдається: з посольства до родин ніхто не виходить. Лист лишають у скриньці для звернень та переходять до посольства Франції. Біля дипломатичних місій люди вже були кілька разів і на зустрічі з кимось не надто розраховують. Але раптом за кілька хвилин на ганку з'являється посол. Як з'ясувалося, він поспішав в аеропорт зустрічати міністра закордонних справ своєї країни. Користуючись цим, матері передають звернення дипломату особисто. Посол обіцяє зустріч, але вже після візиту керівника МЗС – у спокійній обстановці.

Від посольства Франції матері переходять до СБУ. Там у них відбувається зустріч з Іриною Геращенко. Але добрих новин для сімей у неї немає. Питання обміну, каже вона, вже три місяці заблоковані Кремлем. "Відповідь на оце питання ключове: "Коли?" – вона знаходиться в Москві. Вона навіть не в Донецьку і не в Луганську. Бо вони абсолютно залежні", - пояснює представник влади.

Наступна спроба звільнити полонених відбудеться за тиждень. Мінська зустріч 21 вересня буде цілком присвячена саме цьому питанню.

Як повідомлялося, Геращенко заявила, що кілька українців потрапили в полон до бойовиків із власної необережності. "У нас дійсно відбулося збільшення кількості людей – у першу чергу, через, скажімо так, необережність представників силових структур, які поїхали до родичі на окуповані території, і де ті родичі їх і здали у так звані МГБ чи як вони там називаються ОРДО й ОРЛО", - додала вона.

Кореспондент ТСН Неллі Ковальська

Повʼязані теми:

Наступна публікація