Міноборони під час анексії Криму нарахувало лише 5 тисяч військових, готових до захисту кордонів

Міноборони під час анексії Криму нарахувало лише 5 тисяч військових, готових до захисту кордонів

Фото: Reuters

За словами тодішнього виконувача обов'язків міністра оборони Ігора Тенюха, армію України систематично знищував Янукович.

Україна під час російської анексії Криму мала лише 5 тисяч військових, здатних виконувати бойові задачі.

Про це йдеться у стенограмі засідання РНБО від 28 лютого 2014, оприлюдненій на засіданні комітету парламенту з питань нацбезпеки та оборони, пише УНІАН.

"Сьогодні ми можемо зібрати з усієї країни військове угрупування чисельністю близько 5 тис. військовослужбовців, здатних виконувати бойову задачу. Їх можемо кинути у Крим, але це не вирішить проблему Криму. Ми їх там просто покладемо. А що робити з тисячами кілометрів кордону та підготовкою Росії до вторгнення? Коли зайдуть з ранку з боку Чернігівської області, то до вечора вже у Києві будуть!", - наголосив тодішній виконувач обов'язків міністра оборони Ігор Тенюх.

За його словами, в Україні на той момент не було армії.

"Вона системно знищувалась Януковичем та його оточенням під керівництвом російських спецслужб", - запевнив він.

Водночас Тенюх припустив, що Росію могли зупинити США, якби їхній штабний корабель "Уітлі", який перебував у Чорному морі, зайшов у територіальні води України.

"Наявність американського фрегата керованої ракетної зброї, якщо б була домовленість і він увійшов би за домовленості в наші територіальні води, це було б також ознакою того, що ми не одні. Це може зупинити Росію", - наголошував він у 2014 році.

До того ж у стенограмі йдеться, що Тенюх просив тодішнього в.о. президента України Олександра Турчинова надати дозвіл на проведення масштабних військових навчань, тому що "готовність більшості наших частин до виконання бойових завдань викликає великий сумнів".

Повʼязані теми:

Наступна публікація