Місце запуску ракети і маршрут російського "Бука". Головні висновки розслідування катастрофи MH17

Місце запуску ракети і маршрут російського "Бука". Головні висновки розслідування катастрофи MH17

Фото: Reuters

Слідчі підтвердили, що лайнер був збитий з російського ЗРК. 

28 вересня представники Об'єднаної слідчої комісії у Нідерландах представили результати розслідування катастрофи МН17яка сталася 17 липня 2014 року на Донбасі.

ТСН.ua зібрав головні тези, озвучені міжнародними експертами.

Під час оприлюднення висновків фахівці наголосили, що пасажирський лайнер MH17 був збитий ракетою з ЗРК "Бук", який був доправлений в Україну з російської території і після катастрофи лайнера був знову відвезений до РФ. 18 липня 2014 року – наступного дня після трагедії – він був вже на російській території.

Фото: Reuters

Слідчими встановлене точне місце запуску ракети серії 9М38, яка знищила пасажирський лайнер із 298 людьми на борту.  Пуск ракети відбувся на території, підконтрольній бойовикам – з поля у селищі Первомайське на південний схід від Сніжного Донецької області. Експерти отримали фото з місця запуску ракети.

Також був описаний маршрут в'їзду "Бука" на територію України та його повернення назад. "Бук" перевозився на білому тягачі Volvo, після перетину кордону був доставлений до Донецька, а звідти відбуксований до Сніжного. Потім його спустили з тягача і він прослідував місця поблизу Первомайску. Саме звідти були здійснені постріли по лайнеру. Слідчі надали кілька фотосвідчень, які це підтверджують. Після цього "Бук" повернувся до Сніжного, а далі прослідував маршрутом Красний Луч - Дебальцеве - Луганськ - кордон з Росією. 

За даними розслідування, "Бук" перетнув кордон Росії з Україною із групою бойовиків.

Слідчі повністю виключили версію про атаку з повітря, яку пріоритетною вважав російський Слідчий Комітет. Головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке заявив, що точно можна виключити два сценарії катастрофи -  "технічної несправності або терористичної атаки всередині лайнера". Версію про атаку з іншого літака згодом теж довелося виключити — ніякий інший літак не перебував поруч з  Boeing  777. За його словами, це підтверджує навіть Росія.

Російська версія, за якою ракета була запущена з села Зарощенське на Донеччині, визнана непрацездатною, а висновки міжнародного слідства – переконливими.

При цьому,  слідча група поки не стала звинувачувати Росію у катастрофі MH17. Розслідування триватиме до початку 2018 року

Фото: Reuters

Загалом слідчими були встановлені особи 100 підозрюваних у причетності до авіакатастрофи. Хто саме фігурує у розслідуванні в якості підозрюваних не повідомляють в інтересах слідства. Наразі фахівці намагаються встановити, чи була ракета запущена за чиїмось наказом, чи її самостійно запустив екіпаж ЗРК "Бук".

Під час розслідування причин катастрофи малайзійського були задіяні 12 країн. Слідчі опитали понад 200 свідків, опрацювали близько півтисячі фото- та відеоматеріалів.  Крім того, для встановлення причин трагедії проаналізували 3,5 тисячі телефонних дзвінків. Також брали до уваги повідомлення в соціальних мережах. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація