Мода на приватні церкви. Заможні українці будують храми у подвір'ях і на дахах висоток

Мода на приватні церкви. Заможні українці будують храми у подвір'ях і на дахах висоток

Мода на приватні церкви. Заможні українці будують храми у подвір'ях і на дахах висоток

Думки про таку побожність існують різні.

Політики і бізнесмени будують вдома дрібні церковки. Персональні молитовні облаштовують у власному дворі чи навіть на даху багатоповерхівки, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Така ідея виникає після переломних подій у житті людей. Облаштовують храми за десятки тисяч доларів і прикрашають не лише іконами, а й мощами святих. Так вчинив грек-бізнесмен із Дніпра, побудувавши церкву на даху столичної висотки. Він купив квартиру для доньки Еллади, яка мала вступати в київський виш. Вісім років тому дівчина розбилася на квадроциклі. Батько з втратою не змирився. "Він не буде про це говорити. Це його біль. Усе, що він збудував – з усіма документами, з рішеннями судів. Кімнатка одна, над котрою стоїть купол. Це кімната, де людина відводить свою душу", - розповів друг цього бізнесмена.

Приватні церкви: навіщо політики будують молитовні у власних дворах

Приватні церкви: навіщо політики будують молитовні у власних дворах

Особиста молитовня на подвір'ї – мода серед українських політиків. Облаштовують каплички також переважно після втрат когось із близьких чи дивовижних зцілень. Cвоя богомільня є і в президента. У його оточенні кажуть, що звели її в пам'ять про покійного старшого брата Порошенка – Михайла.

Драма в житті Сергія Пашинського теж передувала появі приватної церквочки. За чутками, у нардепа тяжко хворів хтось із близьких. Нині капличка порожніє, бо політик у селі Хлепча буває рідко.

У такі молитовні сторонніх не пускають. Побачити такі можна лише в колишніх можновладців. Екс-генпрокурор Пшонка тримав у кабінеті дорогі ікони та мощі, які безслідно розікрали. А ось у персональну церкву Януковича тепер водять туристів: у його Хонці в одній із кімнат – позолочений бурштиновий іконостас. Збереглися ряси священиків і святі книги. За чутками, тут проводили служби.

Іще один побожний політик – нардеп від "Опоблоку" Вадим Новинський – поки лише планує облаштувати церквочку. На велику справу чекає благословення. І зізнається телефоном, що атрибутику вже має. "Храм поруч із домом – завжди зручно. У мене є мощевик Києво-Печерських святих, святої Магдалини. За гроші цього точно не буде, там це ціла процедура. Владика звертається до собору старців, вони вирішують, після чого кенод Святої Гори вирішує. Це робиться за ставлення людини до церкви", - пояснив депутат.

Чи продають заможним людям мощі святих? Священики це заперечують, хоча й не забороняють мати їх удома, як і будувати персональні каплички. Але застерігають, що зовнішня атрибутика без молитви – просто фальш. Історики ж коштовну віру засуджують. Кажуть, що за вартість будівництва приватної церкви можна врятувати багато життів, а тримати вдома мощі – моральне дикунство.

Тим часом ринок чорної археології, де майже легально можна купити мощі, процвітає в інтернеті. Які капітали вкладають заможні люди у свою віру – ніхто не знає. Для них ця тема – табу. Кажуть, розповідати про це аморально.

Тим часом царські маєтки, які недобудували в елітній Конча-Заспі під Києвом, продають від мільйона доларів, але їх ніхто не купує. Палаци вже розвалюються, але знижувати їх вартість мільйонери так просто не бажають, хіба що коли в них виникають проблеми.

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Повʼязані теми:

Наступна публікація