Молоді та перспективні. До європейського рейтингу Forbes потрапили троє українців

Молоді та перспективні. До європейського рейтингу Forbes потрапили троє українців

Фото: Getty Images

До переліку потрапили успішні українці віком до 30 років.

Троє українців потрапили до престижного європейського рейтингу Forbes. Про це йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1".

До переліку 30 успішних людей віком до 30 років увійшли 29-річна засновниця міжнародного тижня моди у Києві Дар'я Шаповалова та 21-річна дизайнерка Анна Кареніна. Молодих українок експерти визнали новаторами у сфері мистецтв. До рейтингу потрапив також 20-річний українець Антон Марчук. Його відзначили у номінації новаторів в галузі права та політики. Антон Марчук став відомим завдяки участі в антикорупційній діяльності та виступам на Світовому Форумі Демократії та Варшавському самміті.

Хлопець навчається на 3-му курсі університету, мешкає у студентському гуртожитку і вболіває за українську збірну з футболу. У переліку 30 найуспішніших людей в Європі віком до 30 років 20-річного хлопця відзначили за новаторство в області права та політики. Антон займається антикорупційними розслідуваннями.

"Я був одним із співавторів гучного розслідування "Української правди" про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів. Крім того у листопаді я був у Стразбурзі на світовому форумі "За демократію". І розповідав про студентські антикорупційні ініціативи в Україні, які є досягнення, які є проблеми. Я думаю, що ці дві події стали ключовими в тому, що я потрапив до цього рейтингу", - розповів хлопець.

Моніторинг декларацій чиновників, аналіз державних закупівель та пошук зловживань держслужбовцями. Це те, над чим щодня після пар в університеті працює Антон. Він - аналітик громадської організації "Антикорупційний штаб". Результатом його роботи часто є порушення кримінальної справи проти корупціонера", - розповів він.

"От по прокурору дуже відомому Дмитру Сусу, у якого виявилося немало готівкових коштів іноземних, золоті монети XVIII-XX століття. Якщо співставити рівень його доходів і активів, якими він володіє, то виникають сумніви. І ми написали звернення до національного антикорупційного  бюро і отримали відповідь, що відкрите кримінальне провадження за цими фактами.

Але така діяльність Антона часом не на користь його навчанню. Адже у приціл розслідування іноді потрапляє і альма-матер хлопця.

"Я цікавився деякими фінансовими питаннями, діяльністю університету, в тому числі державними закупівлями. Надсилав різні запити, дивився там які фірми вигравали закупівлі і так далі. То не всі викладачі, не всі люди в інституті були задоволені цим і відбувалися не дуже приємні розмови з цього приводу", - розповів юнак.

У вільний від роботи час юний борець із корупцією виконує домашнє завдання та сам готує собі вечерю у гуртожитку. Студент київського вишу родом із міста Лозова, що на Харківщині. Але самостійне життя знайоме йому ще з 13 років.

"Я жив у гуртожитку ще коли навчався в школі, тому що це була школа-інтернат для дітей з усієї Харківської області. І, як на мене, навіть цікавіше жити у гуртожитку, коли ти там поряд із своїми однолітками, можеш на цікаві теми поспілкуватися і відпочити", - вважає він.

Поки що Антон здобуває освіту за спеціальністю "країнознавство". Але в планах хлопця отримати ще й юридичну освіту. Згодом мріє вдосконалити свої знання за кордоном, але будь-що повернутися працювати в Україну.

Повʼязані теми:

Наступна публікація