Московський Патріархат відхрестився від скандального ходу на Софіївській площі

Московський Патріархат відхрестився від скандального ходу на Софіївській площі

Фото: Facebook/Іван Сидор

Керівництво церкви вважає, що хресного ходу організували провокатори.

Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП заявив, що церква не причетна до хресного ходу, яка відбулася на Софіївській площі у Києві 17 липня. 

У Московському Патріархаті заявили, що жоден клірик церкви не брав у ньому участі та не надавав її учасникам благословення на подібні політичні акції. Також в УПЦ МП зазначили, що Синод церкви у 2008 році заборонив проводити хресий хід під політичними гаслами. 

"Вочевидь, ця дешева провокація була здійснена з метою дискредитації УПЦ. Про це свідчить той факт, що провокатори вільно себе почували в центрі міста, позуючи під фото- та відеокамерами", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, у неділю, 17 липня, в Києві біля Софії Київської зібралися люди, схожі на вірян Московського Патріахату. Вони вигукували "Пусть воскреснет вторая Россия!" і співали "Боже, царя храни!", тримаючи в руках зображення та ікони Миколи ІІ. 

Хресна хода Московського патріархату перетворилася на VIP-захід із фейс-контролем

Хресна хода Московського патріархату перетворилася на VIP-захід із фейс-контролем

Служба безпеки України вбачає в проведенні хресного ходу, який організував Московський патріархат, ризики дестабілізації ситуації в Україні. Але голова СБУ Василь Грицак запевняє, що спецслужби роблять усе можливе, аби не допустити провокацій. На початку місяця учасники хресного ходу стартували двома колонами - одна зі Свято-Успенської Святогірської лаври на Донеччині, інша - з Почаївської лаври на Тернопільщині.

Серед прочан помічали людей військової статури, а серед атрибутів - так звані "гвардійські стрічки" та значки російського царя Миколи Другого. 27 липня вони зустрінуться в Києві перед Днем хрещення Київської Русі. На загальному молебні очікується близько 30 тисяч прочан.

Повʼязані теми:

Наступна публікація