МЗС України вважає проведені Кремлем вибори в Криму нелегітимними та нікчемними

МЗС України вважає проведені Кремлем вибори в Криму нелегітимними та нікчемними

Фото: Getty Images

Україна розраховує на послідовність партнерів та їхню відданість до територіальної цілісності України.

Україна засудила нелегітимні вибори до Державної Думи Росії на тимчасово окупованій території України.

Таку заяву Міністерство закордонних справ оприлюднило сьогодні, 19 вересня на своєму сайті.

"Окупувавши внаслідок збройної агресії проти України Крим та насильно насаджуючи на півострові свій правоустрій, РФ продовжує грубо порушувати основоположні норми і принципи міжнародного права, закріплені, у тому числі, у Статуті ООН, Женевській Конвенції від 12 серпня 1949 року про захист цивільного населення під час війни, Гельсінському заключному акті Наради з безпеки і співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року, Меморандумі про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року, а також зобов'язання за багатосторонніми та двосторонніми міжнародними договорами, учасницею яких є РФ", - йдеться у заяві.

Зовнішньополітичне відомство також наголосило, що віднесення Росією невід'ємної частини суверенної території України до єдиного федерального виборчого округу, як і створення на Кримському півострові чотирьох одномандатних мажоритарних виборчих округів є грубим порушенням фундаментальних норм і принципів міжнародного права.

"У зв'язку з цим результати голосування і повноваження 4 депутатів Державної Думи, обраних в окупованому Криму за мажоритарною системою, та 225 парламентаріїв, обраних за пропорційною системою, є нікчемними і нелегітимними, що ставить під сумнів легітимність усієї Державної Думи", - додали у міністерстві.

Україна розраховує на послідовність партнерів та їхню відданість міжнародному праву та повазі до територіальної цілісності і суверенітету України.

У МЗС нагадали, що резолюцією "Територіальна цілісність України", схваленою 100 державами світу, Генеральна Асамблея ООН закликала всі держави, міжнародні організації та спеціалізовані установи не визнавати будь-яку зміну статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополь і утримуватися від будь-яких дій або кроків, які могли б тлумачитися як визнання такого зміненого статусу.

Нагадаємо, у неділю, 18 вересня, у Росії відбулося голосування на виборах в нижню палату парламенту – Державної думи. Москва вперше організувала вибори до свого парламенту на окупованих українських територіях – в Криму і Севастополі.

Україна відмовила Росії в організації виборів на своїй території. Відмова стосується і російських дипломатичних представництв – посольства і консульств.

За даними системи "Вибори", після опрацювання 90% проколів партія Путіна - Медведєва "Єдина Росія" набрала більше 54%, друге і третє місця поділили КПРФ Геннадія Зюганова та ЛДПР Володимира Жириновського – у них по 13%. Також долає прохідний бар'єр "Справедлива Росія".

Повʼязані теми:

Наступна публікація