У навчальному центрі "Десна" військових годували м'ясом зі стафілококом і цвіллю - Міноборони

У навчальному центрі "Десна" військових годували м'ясом зі стафілококом і цвіллю - Міноборони

Фото: УНІАН

На гарячу лінію Міноборони протягом травня-червня 2016 року надійшли десятки скарг.

Міністерство оборони України повідомило про кричущі порушення під час процесу харчування для військовослужбовців в навчальному центрі "Десна".

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook радник президента України Юрій Бірюков.

За його даними, на гарячу лінію Міноборони протягом травня-червня 2016 року надійшли десятки скарг.

Відомство направило дев'ять перевірок, якими було складено дев'ять рапортів про те, що суттєвих проблем не виявлено.

При цьому Бірюков зазначив, що були такі порушення:

  • на складі зберігання продовольства температура була +39. Хоча в контрольному журналі все було гарно прописано "+21".
  • в холодильнику зберігання м'яса +15. Холодильник. М'ясо. +15.
  • вміст тваринних жирів у маслі - 0%.
  • вміст тваринних жирів у сирі - 0%.
  • гриби, дріжджі, цвіль. Гриби - не печериці жодного разу.
  • в м'ясі - стафілокок, кишкова паличка.

"І сертифікати відповідності, видані лабораторією ветеринарної МОУ. З підписами і печатками. І є договори Міністерства оборони України з постачальниками послуг харчування. Де жорстко, в порушення Закону України "Про основні принципи і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів" прописано, що контроль якості здійснює ТІЛЬКИ ветлаборатория Міністерства оборони. Не акредитована в Національному агентстві акредитацій. Та договору є. З підписом і печатками", - повідомив радник президента.

Він також додав, що в сухих пайках жодна позиція не відповідала держстандартам.

"До ранку суботи на стіл міністра оборони України ляже документ зі списком прізвищ усіх учасників цієї схеми - завдання поставлене особисто Полторак, особисто начальнику ВСП. Сьогоднішнім брифінгом ми спалили мости. І так, в момент початку брифінгу три мобільні групи від Центру Діми Марченко приступили до вилучення продуктів харчування в інших військових частинах: 11 полк армійської авіації (Артек-Союз), 92 бригада (Авика), 93 бригада (Геус-Груп). Там ВЖЕ чудеса, після перших двох годин. Це спеціальний такий "меседж" для Тані Чорновіл і подібних їй - ніякої упередженості, вжарим всіх", - констатував Бірюков.

Нагадаємо, раніше на полігоні "Широкий Лан" на Миколаївщині бійців 53-ї бригади кинули жити в нелюдських умовах: по коліно в багнюці, без умов для ночівлі, води, обігріву та гарячого харчування. Ті самовільно покинули полігон і пішки вирушили в Миколаїв скаржитися на ситуацію. Прокурор Матіос заявив, що бійці за це покарані не будуть.

Пізніше міністр оборони України Степан Полторак прийняв рішення відсторонити від виконання обов'язків командира військової частини "Широкий лан", де військові скаржилися на побутові умови.

Повʼязані теми:

Наступна публікація