На дільницях у Криму за виборцями спостерігали фашисти, нацисти і неосталіністи

На дільницях у Криму за виборцями спостерігали фашисти, нацисти і неосталіністи

У якості спостерігачів на референдумі помічені відомі своїми фашистськими поглядами особи / Фото: Reuters

Серед "міжнародних спостерігачів" на референдумі були помічені відомі у своїми фашистськими поглядами особи.

Псевдореферендум у Криму підготували за рекордні 10 днів. Серед сотні так званих міжнародних спостерігачів - фашисти, нацисти і навіть неосталіністи, йдеться у сюжеті ТСН.Тижня.

Списки учасників референдуму взагалі вражають: кого в них тільки не побачиш - і громадян Росії, і давно померлих. А от багатьох українців Криму у списках не знайшлося.

Поспіх та абсолютний правовий нігілізм – головні супровідники так званого загальнокримського референдуму. Дату його проведення переносили тричі. Зрештою скоротивши строк підготовки до рекордного мінімуму – 10 днів.

Відлік порушень відкрила сама процедура призначення референдуму. Вона тривала без преси та незалежних спостерігачів. Озброєні "зелені чоловічки" піклувалися, щоби депутатам не заважали приймати правильні рішення. На багнетах російських вояків кримські депутати оголосили незаконний плебісцит.

Навіть за старими нормами, коли Крим, як і інші регіони України, мав право на референдум, перелік питань для голосування був обмежений.

"Це питання курортів, питання бібліотек, це питання освіти, культури, охорони природи і тому подібне!", - пояснює член ЦВК Андрій Магера.

Хоч трохи додати законності спробували, проголосувавши тимчасове положення про місцевий референдум в Автономній республіці Крим.

Але головний арбітр у таких справах - Венеціанська комісія - вивчила обставини і послала організаторів у повний правовий нокаут, визнавши референдум нелегітимним. Адже питання територіальної цілісності України ніяким чином не можуть стати компетенцією автономії і вирішуються винятково всеукраїнським референдумом. Та в кримських сепаратистів готова відповідь.

"В умовах колосальної дестабілізації ми прийняли відповідальне рішення і такі рішення у світовій практиці існують", - заявив нелегітимний голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов.

Міліція навідувалась додому до кримчан і заставляла голосувати просто неба

Міліція навідувалась додому до кримчан і заставляла голосувати просто неба

Поспіх, із яким готували референдум, ставить під питання буквально весь технологічний ланцюг і створення дільничних комісій, і якість бюлетенів, і чесність списків виборців.

ОБСЄ та навіть міжпарламентська асамблея СНД своїх спостерігачів на кримський референдум не направила.

Офіційно акція сепаратистів з опитуванням коштувала 2 мільйони доларів. За даними Меджлісу, бюлетенів надрукували значно більше, ніж виборців. І навіщо - вже цілком зрозуміло.

"Є дуже багато задокументованих фактів фактично голосування людей, які не є громадянами України", - повідомив сьогодні міністр юстиції України Павло Петренко.

Тож результат плебісциту на користь Росії кримські лідери спрогнозували задовго до голосування. Освятити їх мають так звані спостерігачі, серед яких є відверті фашисти. Зокрема, журналісти знайшли таких одіозних персонажів, як Бела Ковач - що відома нападками на євреїв та циган; Зоран Радончич, якому заборонили в'їзд до Канади через відкидання Голокосту, та грек Ангуракіс, який має репутацію неосталініста.

Та навіть у цьому випадку підстроєний плебісцит зустрінеться з головною перепоною легітимізації цього голосування - рішенням Конституційного суду України. Він виявив грубе порушення Основного закону. За цей антиконстиуційний злочин Верховна Рада України розпустила Верховну Раду Криму. І з цього моменту будь-яке рішення останнього втрачає законну силу.

Кореспондент Ольга Дерев'янко

Повʼязані теми:

Наступна публікація