На "Громадському ТБ" спалахнув скандал через контроль над грошима

На "Громадському ТБ" спалахнув скандал через контроль над грошима

Від Скрипіна зажадали звіт про надходження і використання коштів / Фото: УНІАН

Від Скрипіна вимагають, зокрема, повернути кошти з рахунку PayPal і YouTube.

Наглядова рада громадської організації "Громадське телебачення" заявляє, що встановила одноосібний контроль члена організації Романа Скрипіна над частиною ресурсів.

Згідно з повідомленням на сайті "Громадського", це стосується таких ресурсів як: доменне ім'я hromadske.tv; рахунки PayPal, на який з 30 жовтня 2013 року надходили добровільні пожертви для ГО; кошти, отримані за використання контенту ГО на YouTube.

"Такий стан речей створює загрозу як для довіри глядачів і благодійників, так і для фінансової стійкості ГО. На виконання рекомендацій набради загальні збори ГО озвучили і письмово направили Р. Скрипіну низку вимог", - наголошується в повідомленні.

Серед них: вимоги передати права на доменне ім'я hromadske.tv самій ГО; надати звіт про надходження і використання коштів на рахунку PayPal за період з 30 жовтня 2013 року до поточного моменту, на який надходили благодійні внески в ГО і, власне, передати самій ГО зазначені кошти.

"Аналогічну вимогу поставлено щодо всіх інших рахунків, відкритих Р. Скрипіним, на які здійснювалися пожертви для ГО "Громадське телебачення", - йдеться у зверненні.

Скрипіну також було висунуто вимогу надати звіт про надходження і використання коштів за використання контенту, права на який належать ГО, на YouTube з 21 жовтня 2013 року та повернути зазначені кошти (для виправлення ситуації щодо зловживання службовим становищем та компенсації заподіяної шкоди).

Проте строк виконання зазначених вимог закінчився 15 січня 2016 року, зазначили у наглядовій раді, а жодна з вимог Скрипіним виконана не була.

"Однак Р. Скрипін поширив анонс, з якого випливає можливість нецільового використання коштів благодійників ГО. Фактично, за гроші, які належать ГО може бути профінансований проект, який не підзвітний ГО ні як його структурний підрозділ, ні як третя сторона, яка одержала право на використання бренду hromadske", - констатується в повідомленні.

У зв'язку з цим, наглядова рада звернулася до загальних зборів, програмної ради, голови ГО з проханням: у разі невиконання Скрипіним вимог керівних органів ГО, задіяти правоохоронні органи як в Україні, так і в юрисдикціях країн, де були зареєстровані рахунки, зокрема PayPal і/або країн, звідки здійснювалися пожертви для запобігання порушення прав жертводавців; протягом найближчих тижнів завершити формування органів правління ГО з незалежним від виконавчого директора фінансовим директором, неухильно дотримуватися принципу подвійного схвалення всіх значимих фінансових транзакцій; провести зовнішній незалежний управлінський і фінансовий аудит ОО; посилити контроль над використанням бренду hromadske, юридично переслідувати непогоджене використання бренду.

Як повідомляла Телекритика, 15 січня ввечері була створена сторінка "Громадське Києва" в Facebook і перше повідомлення, яке перепостив , в тому числі, і сам Скрипін. Згідно з ним, "Громадське Київ" створюється на кошти, зібрані за останні 2 роки зусиллями, насамперед, українців, які живуть за кордоном. Ці гроші підуть на оренду приміщення, будівництво студії, закупівлю техніки і гонорари журналістам.

Логотип "Громадського Київ" виконаний в стилістиці "Громадського", а у повідомленні зазначено, що "Громадське Київ" створюється як аналог регіональних версій "Громадського". "Його цінності та місія збігаються з "Громадським": довіра, служіння аудиторії, професіоналізм", - зазначається в ньому.

Коментувати інформацію про те, що саме Роман Скрипін створює "Громадське Київ" на телеканалі не стали.

Однак  на "Громадському" підкреслили, що не мають стосунку до "Громадського Київ".

Жодних офіційних пропозицій про партнерство ми не отримували і рішень про фінансування проекту ми не ухвалювали. Ми також не давали згоди на використання бренду і логотипу "Громадського"", - зазначили на каналі.

Роман Скрипін є одним із восьми співзасновників телеканалу "Громадське". На "Громадському" уточнили, що станом на сьогодні він продовжує залишатися співзасновником однойменної громадської організації, яка оперує телеканалом.

Повʼязані теми:

Наступна публікація