На Харківщині у віртуальному будинку "прописалися" три тисячі переселенців з Донбасу

На Харківщині у віртуальному будинку "прописалися" три тисячі переселенців з Донбасу

На Харківщині у віртуальному будинку "прописалися" три тисячі переселенців з Донбасу

За місцями реєстрації на Харківщині живе тільки кожен третій переселенець / Фото: Getty Images

За вказаною в документах адресою взагалі жодних споруд не існує.

Понад три тисячі переселенців із зони АТО зарестровано в одному будинку міста Ізюм на Харківщині. Усім цим людям понад рік соціальні служби нараховували пенсії, декретні та інші виплати і лише тепер з'ясувалося, що будинок-рукавичка взагалі віртуальний, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

На місці, де він мав бути, жодних споруд немає. Місцеві жителі навіть не знають, чи була коли-небудь за цією адресою хоч якась будівля.

Поліція відкрила кримінальне провадження. Покарання загрожує не лише соціальним працівникам, які видавали фальшиві довідки, а й переселенцям, які ними користувалися.

Точна сума збитків іще не встановлена. Але правоохоронці припускають, що йдеться мінімум про сотні тисяч гривень.

У соціальній службі виправдовуються, що перевіряти правдивість адрес переселенців не мали можливості.

"Перед нами держава поставила завдання – зареєструвати всіх переміщенних осіб. Згідно закону, довідку повинні були видати у цей же день. Прийом вівся з п'яти дверей – ви собі уявляєте? Поступала довідка, ми її вводили в базу, була державою розроблена програма, і якщо база програмна приймала адресу, ми не мали право ії не реєструвати", - пояснила начальник управління соціального захисту населення Ізюмської міськради Надія Петрова.

Наразі перевірка показала, що дві третини зареєстрованих в Ізюмі переселенців не проживають за вказаними адресами. Тепер тим, хто потрапив під підозру, відмовлено в будь-яких виплатах. У майбутньому їх можуть навіть заарештувати. Соціальним працівникам, підозрюваним у підробці документів, загрожує штраф і обмеження волі строком до трьох років.

Сьогодні ж очільник СБУ Василь Грицак заявив, що тільки у 2016 році правоохоронці зафіксували переміщення на територію окупованого Донбасу 4 мільйонів гривень та майже мільярда доларів. "Соціальні виплати фіктивним переселенцям переміщувалися на тимчасово не підконтрольну Україні територію. Вони використовувалися для матеріальної підтримки в тому числі незаконних збройних формувань", - розповів він.

Також у цей день стало відомо, що українська влада ухвалила рішення щодо тимчасового призупинення соціальних виплат для переселенців, які викликають сумнів. Про це заявив міністр соціальної політики Павло Розенко.

Кореспондент ТСН Світлана Федчун

Більше трьох тисяч переселенців було зареєстровано в одному будинку містечка Ізюм

Більше трьох тисяч переселенців було зареєстровано в одному будинку містечка Ізюм

Повʼязані теми:

Наступна публікація