На Херсонщині фермерське господарство заморило голодом 80 тисяч курей

На Херсонщині фермерське господарство заморило голодом 80 тисяч курей

За борги підприємству відімкнули світло, а люди місяцями не отримували зарплату.

У фермерському господарстві на Херсонщині заморили голодом 80 тисяч курей. На фабриці не годували птахів від початку січня, а її працівники не отримували зарплатню півроку, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Робітники ферми кажуть, що птахи з голоду клювали самі себе. Люди мовчали про ситуацію, бо боялися втратити роботу та чекали виконання обіцянок, що їм ось-ось мають усе сплатити. Розголосу справа набула, коли люди остаточно зневірилися, а з підприємства власники почали вивозити обладнання. "Ми звертались в екологічну службу, ветеринарну, по воді, по всьому. Ми розказували, що собаки розтащать падьож, що це все буде, але ніхто нічого", - твердить птахівниця Наталя Ковальчук.

80 тисяч курей заморили голодом у фермерському господарстві на Херсонщині

80 тисяч курей заморили голодом у фермерському господарстві на Херсонщині

Власниця ферми живе в Харкові та телефоном пояснює, що біда сталася, бо "Херсонобленерго" вимкнуло світло за борги – механізована птахоферма просто зупинилася. "Треба було заплатити 336 тисяч гривень. Ці гроші, оскільки підприємство у важкому фінансовому стані, я зібрати не встигла. Ми зверталися про відтермінування платежу до січня, щоби провести передоплату. Та нас вимкнули", - пояснила керівник "Агро-капітал" Марина Бутова.

В обласному управлінні агропромислового розвитку розповіли, що дізналися про проблему два тижні тому, бо отримали анонімні телефонні дзвінки. Проте чиновники на ферму потрапити не змогли. "Зараз тривають з'ясування. Ми знаємо, що директор перебуває в Харкові, сама юридична особа зареєстрована в Кропивницькому, а діяльність вони здійснювали в Херсонській області. На підприємство не допускали перевірку ветслужби та голова РДА", - поясни представник облдержадміністрації Олександр Паливода.

За фактом невиплати зарплат працівникам Вірівської птахофабрики відкрито кримінальне провадження. Зараз фабрику не охороняють, вхід вільний, і туди вирушило кілька комісій, щоб оцінити масштаб і причину мору птиці. Мертвих птахів обіцяли утилізувати найближчим часом, однак місцеві жителі побоюються, що настільки масштабний мор і захоронення птиці в землі може вже весною обернутися екологічним лихом – забрудненням ґрунту і води.

Раніше у Київській області в селі Лехнівка Баришівського району згоріла ферма із більш як сотнею тварин. Внаслідок пожежі вдалося врятувати 43 тварини, а 110 голів свійських тварин загинуло, також згоріло 200 тонн тюків сіна.

Кореспондент ТСН Олена Ваніна

Повʼязані теми:

Наступна публікація