На Херсонщині почали вирощувати найдорожчу у світі приправу

На Херсонщині почали вирощувати найдорожчу у світі приправу

В Україні зібрали перший врожай шафрану

В Україні вирощують найдорожчу в світі приправу – шафран. На Херсонщині, в селі Любимівка, вже зібрали перший урожай, йдеться в ТСН.16.45.

Шафранові крокуси, з яких видобувають приправу, люди посадили просто на своїх городах. І не лише милуються квітами, які прикрашають осінню землю, а й розпочинають новий в Україні напрям бізнесу. Бо як з'ясувалось, у нас шафрановий крокус почувається непогано.

Природа готується до зими, а вони квітнуть. Маленькі тендітні квіточки завезені з Голландії. Цвітуть у жовтні-листопаді.

Перша в Україні плантація крокусі сатівус становить лише 20 соток. Квіти поспішають зібрати вдосвіта, доки голівки ще не розкрилися.

Робочий день жінок розпочинається о 7 ранку і триває до 7 вечора. Польові роботи вже давно завершено, тож можна збирати квіти. Далі квіти крокусів ідуть на переробку. Із них вибирають найцінніше - червоні приймочки – це і є шафран. Найдорожча в світі приправа. Потім червоне золото сушать. І ось він - дорогоцінний шафран, який додають до найдорожчих і найвишуканіших страв. Кажуть, що довше він зберігається, то смачнішим стає.

На Херсонщині зібрали перший урожай найдорожчої в світі приправи

На Херсонщині зібрали перший урожай найдорожчої в світі приправи

Незвичну для України культуру – шафрановий крокус завезли на Херсонщину бізнесмен зі Швеції Йохан Боден та його дружина Лариса. Експеримент із вирощуванням шафрану на Півдні України не з дешевих. Кілограм посадкового матеріалу коштує 4 з половиною євро. Але Йохан жартує, вирощувати прянощі набагато вигідніше, ніж канабіс.

Крокусам добре підійшов південний клімат. Посушливе літо вони пережили спокійно, бо в травні рослини засинають і прокидаються, аби зацвісти восени. Посадковий матеріал, що залишився, Лариса роздала сусідам та друзям. Ті вже отримали перші результати.

Для Лариси вирощування крокусів не лише цікава справа. Її мета – показати українцям, що можна працювати менше, а заробляти більше.

Кілограм сушеної присмаки на оптовому ринку коштує від півтори до двох із половиною тисяч євро. Щоб виростити та зібрати цей кілограм, потрібно 350 годин копіткої праці. А от що робити з квітами після видалення приймочок, іще не придумали. Поки що цю неймовірну красу просто викидають у смітник.

Повʼязані теми:

Наступна публікація