На Київщині після оприлюднення е-декларацій кількість розбоїв зросла втричі

На Київщині після оприлюднення е-декларацій кількість розбоїв зросла втричі

Фото: Reuters

Лише на Київщині серед пограбованих троє суддів.

Збройні пограбування косять суддівський корпус. За останній місяць щонайменше троє служителів Феміди постраждали від розбою, йдеться в ТСН.16.45.

Тихий суботній ранок в елітному котеджному містечку під Києвом у Царському селі перервала озброєна банда, яка вдерлася в одну з домівок. Суддю Вищого господарського суду України Мальвіну Данилову та її бойфренда зв'язали троє озброєних чоловіків. Сусіди кажуть: винесли близько півмільйона доларів, травматичний пістолет та рушницю.

В електронній декларації Мальвіни Данилової цього будинку немає. Хоча іншого рухомого та нерухомого майна й готівки чимало. Більшою частиною грошей володіє син судді, приватний підприємець. Сама Данилова погодилася поговорити з ТСН , але не на камеру. Розмова відбулася в коридорі Вищого господарського суду. Суддя пояснює: злочинці забрали кревні її цивільного чоловіка, хоча полювали на неї.

"Я просто зустрічаюсь з чоловіком, вони знали що я суддя, повністю увага була тільки до мене, тобто вони знали, коли я приїжджаю до нього. Вони шукали мою сумку", - розповідає жінка.

Суддя стверджує: напередодні над будинком літали дрони. Вона думала, що їх запускають стежити за міністром фінансів Данилюком, який живе поряд. Та цього разу, полювали не за ним.

"Зв'язали нас, лицем в подушку, руки, ноги…" - розповідає суддя.

Всьому виною електронні декларації. Так уважає голова Ради суддів України Валентина Сімоненко. За її статистикою, Мальвіна Данилова вже третя пограбована суддя з моменту оприлюднення електронних декларацій.

Керівники судових органів самоврядування натякають, що інформацію з електронних декларацій варто було б закрити, особливо щодо готівки. Інакше всі, хто, поклавши руку на серце, задекларував уміст тумбочок - у групі ризику.

Поліція крики суддів не сприймає. Кажуть, окремої статистики стосовно суддів-жертв розбоїв не ведуть.

"Скільки у нас по області було нападів на декларантів, я в цьому місяц таких нападів не знайшов", - каже прес-секретар Київської обласної поліції Микола Жукович.

Але після кампанії з оприлюднення електронних декларацій - кількість розбоїв по Київській області справді зросла майже на третину, порівняно з минулим місяцем.

Повʼязані теми:

Наступна публікація