На Львівщині зі скандалом продають історичну будівлю ратуші

На Львівщині зі скандалом продають історичну будівлю ратуші

Громада збирає кошти, щоб викупити будівлю у приватного власника.

У селищі Поморяни продають архітектурну пам'ятку. Відповідне оголошення з'явилося на одному із сайтів. Це одразу ж викликало шквал обурення серед істориків та місцевих мешканців. Та як виявилося – двохсотрічна пам'ятка в дивний спосіб перейшла у приватні руки і вплинути на її господаря держава жодним чином не може, йдеться в ТСН.12.00.

Два поверхи площею 350 квадратних метрів, з дванадцятьма сотками землі у самому центрі селища Поморяни. Детальний технічний план приміщення, сучасні фотографії та світлини, як виглядала ратуша колись. Оголошення про продаж історичної будівлі з'явилося недавно, але вже встигло викликати ажіотаж серед місцевих. Люди переживають, що її просто розберуть на цеглу. Таке вже траплялося.

"У нас уже розібрали млин на цеглу. Старий млин, ще польський. Розібрали, от стоїть там розвалина", - розповідає місцевий мешканець.

Селищний голова розводить руками – про те, що їхню ратушу продають він знає, але зарадити не може. Понад двадцять років вона у приватних руках.

Власник ратуші пояснює – він також придбав її у приватної особи. Думав зробити реконструкцію та не вистачило грошей. Тепер продає будівлю за 15 тисяч доларів.

"Це не є архітектурна пам'ятка. Вона ніде не стоїть, що є архітектурною пам'яткою. Вона просто стара будівля", - каже власник.

Історики кажуть – ратушу звели ще до Першої Світової. Вона має оригінальну архітектуру але ні за Радянського Союзу, ні за часів незалежної України не була внесена до реєстру пам'яток історії і культури. Звідси і всі біди.

Тепер люди думають, як повернути ратушу у власність громади. Почали збирати кошти, щоб викупити її у нинішнього господаря.

Ратуша - не єдина історична пам'ятка, яку потрібно рятувати. Лише за кілька метрів перетворюється на руїну колись надзвичайно красивий замок – резиденція польського короля Яна III Собєського.

В Інтернеті виставили на продаж давню ратушу селища Поморяни на Львівщині

В Інтернеті виставили на продаж давню ратушу селища Поморяни на Львівщині

Повʼязані теми:

Наступна публікація