НАБУ затримало третього підозрюваного у справі про спробу крадіжки 480 млн грн "кіотських грошей"

НАБУ затримало третього підозрюваного у справі про спробу крадіжки 480 млн грн "кіотських грошей"

Фото: НАБУ

Росзлідування цієї справи перебуває на завершувальній стадії.

Детективи Національного антикорупційного бюро України затримали ще одного фігуранта справи про спробу розтрати 480 млн грн "кіотських грошей".

Про це йдеться у повідомленні НАБУ.

Було затримано колишнього директора Державного підприємства "Українські екологічні інвестиції". Його підозрюють у вчиненні за попередньою змовою групою осіб замаху на заволодіння державними коштами, виділеними Україні на підставі Кіотського протоколу до рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Наразі із затриманим проводяться невідкладні слідчі дії, готується клопотання до слідчого судді про обрання йому запобіжного заходу.

У НАБУ зазначають, що від початку розслідування цієї справи про підозру у вчиненні кримінального правопорушення повідомлено вже чотирьом особам, троє з яких затримано. Досудове розслідування перебуває на завершальній стадії.

Керівництво міністерства екології підозрюють у спробі вкрасти 550 млн гривень

Керівництво міністерства екології підозрюють у спробі вкрасти 550 млн гривень

Нагадаємо, у січні 2016 року екс-прем'єр Арсеній Яценюк заявив, що ініціаторами цієї оборудки, начебто, були чиновники мінекології, зокрема - виконувач обов'язків міністра Сергій Курикін. Це були гроші з Кіотського протоколу, які мали би витратити на реалізацію проектів вуличного освітлення. Але тендер виграла маловідома донецька компанія, на рахунки якої мали би переказати 70% передоплати.

Яценюк наказав звільнити всіх причетних до спроби розкрадання, і відкрити кримінальне провадження.

Сам Курикін усі звинувачення відкидає. "Я не маю і не мав жодного відношення до спроб вкрасти ці гроші і звинувачення є безпідставними. Можливо в міністерстві було недостатньо налагоджено роботу з використання Кіотських грошей, але жодного наміру чинити щось подібне я не мав", - прокоментував тоді екс-міністр.

У травні детективи Національного антикорупційного бюро України затримали першого підозрюваного у цій справі - секретаря комітету з державних закупівель ДП "Українські екологічні інвестиції". У червні у Старобільську Луганської області НАБУ затримало ще одного підозрюваного - йому закидають створення під чужим іменем підконтрольну групу фіктивних підприємств, оформлених на підставних осіб. 

Кіотський протокол — міжнародна угода про обмеження викидів в атмосферу парникових газів. Головна мета угоди: стабілізувати рівень концентрації парникових газів в атмосфері на рівні, який не допускав би небезпечного антропогенного впливу на кліматичну систему планети.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Як змінюється клімат
Наступна публікація