Нацрада ухвалила рішення щодо скандалу з російським шоу на СТБ

Нацрада ухвалила рішення щодо скандалу з російським шоу на СТБ

Експерти дивуються вибірковій оперативності органу контролю.

Позапланова перевірка телеканалу СТБ з подальшими санкціями – так відреагувала національна комісія з питань телебачення та радіомовлення України на показану в ефірі телеканалу російську версію програми "Битва екстрасенсів". Канал уже визнав свою помилку, вибачився перед глядачами і звільнив порушників, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Після засідання голова комісії Юрій Артеменко говорить про наслідки такої перевірки: від оголошення догани і значного штрафу, до найгіршого сценарію для СТБ – відкликання ліцензії. "Якщо буде наступне таке порушення, то, зрозуміло, реакція буде жорсткішою. Тобто ми вас один раз попередили, ви ні, тут ніяких прощень. Друге – це попередження. Третя санкція – це штраф. Четверта, це через певну процедуру, це не напряму – це звернення до суду про позбавлення ліцензії", - наголосив він.

Нацрада відреагувала на показану в ефірі телеканалу СТБ російську програму

Нацрада відреагувала на показану в ефірі телеканалу СТБ російську програму

На думку журналістської спільноти, можливе рішення Нацради – занадто серйозна кара. Порушення на СТБ ніколи не мали системного характеру, до того ж керівництво телеканалу визнало свою помилку і публічно вибачилось за неї. "Неоднорідна реакція Нацради і Держкіно на порушення з боку різних телекомпаній. Тобто коли ці порушення виявляються на ICTV, "Новому каналі", СТБ чи на "Плюсах", дуже швидко реагують, швидко виносять якісь рішення. Але в той же час лідерами порушень є канал "Україна" разом з "Інтером", - звертає увагу журналіст, координатор громадської ініціативи "КомітетТелеЕтики" Артем Руденко.

Натомість голова нацкомісії на пряме запитання про це вдає, що не розуміє, про що йде мова, і швидко переводить розмову на претензії до 1+1. "Олександр Ткаченко, керівник студії, казав, що він принесе лист про кінцевого бенефіціара в день прийняття рішення, але не приніс", - заявив Артеменко. Натомість у самого Ткаченка виникли сумніви щодо законності дій органу, котрий видає ліцензії. "Мене історія з ліцензією змусила дуже сумніватися і викликала цілу низку питань, на які ми ще маємо дати відповіді. Згідно з законом, ми мали подати цю інформацію півроку тому, що ми і зробили. Якщо я не помиляюся, то протягом місяця після подання документів Нацрада має право давати додаткові запити. Їх не було, були уточнення, що стосувалися технічних характеристик передавачів, але не мали жодного стосунку до питання, яке виникло", - пояснив він.

Засумнівались в ефективності роботи нацкомісії і в парламентському комітеті свободи слова. Там закликають звернути увагу чиновників на більш серйозних і системних порушників.

Нагадаємо, 15 січня український телеканал СТБ показав епізод передачі "Битва екстрасенсів" за участю російських військових. Один з них зізнався, що воював на Донбасі. Вказану програму знімає російський канал ТНТ. У передачі брали участь шестеро чоловіків, одягнених у камуфляж без відзнак. Згодом голова правління ЗАТ "Міжнародний Медіа Центр - СТБ" Володимир Бородянський заявив про рішення припинити показ програми "Битва екстрасенсів" виробництва телеканалу ТНТ та звільнити співробітників, які допустили вихід програми в ефір.

Кореспондент ТСН Дмитро Святненко

Повʼязані теми:

Наступна публікація