"Не встигли корову відв'язати - згоріла": жителі Луганської області розповіли, як тікали від пожежі

"Не встигли корову відв'язати - згоріла": жителі Луганської області розповіли, як тікали від пожежі

Фото: facebook/Артем Шевченко

Наразі постраждалим від пожеж на Луганщині допомагають волонтери, які роздають гуманітарну допомогу: одяг та ліки.

У Луганській області наразі залишаються сім масштабних осередків пожежі: поблизу сіл - Піщане, Трьохізбенка, Вільхове, Болотене, Лобачеве, Чмирівка та Смолянинове. До гасіння долучають і авіацію, і пожежні потяги. Площа, яку проходить вогонь, сягає вже 19 тисяч гектарів.

У населених пунктах - безлюдні задимлені вулиці, будинки без дахів та навіть без стін. Усе зруйнував вогонь. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

На обійстях тліють речі, час до часу рятувальники проливають усе водою аби не спалахнуло знову.

Наразі шлях в бік селища Боровеньки, що неподалік Сєверодонецька, перекритий поліцією. Перебувати там просто небезпечно. Там одразу два осередки верхової лісової пожежі - площами 400 та тисяча гектарів. А також сильне задимлення і вогонь, що підступає просто до проїжджої частини.

Сусідню Олександрівку дивом не зачепило пожежею. Вогонь зупинився в пів сотні метрів від будинків. Тож люди, які зі сльозами залишали свої господарства, худобу та хатніх тварин раділи, що змогли повернутися до неушкодженого житла.

"Роками воно збирається по копійчині нажите. І господарство якесь тримаєш. І ось так от кинути в один момент - дуже страшно", - каже жителька с. Олександрівка Ольга Меркуленко.

ТСН дізналася подробиці масштабної пожежі у Луганській області

ТСН дізналася подробиці масштабної пожежі у Луганській області

Але є й ті, кому радіти нічому. Наприклад, житель села Сиротине Дмитро Холодов. Три його будинки повністю зруйновані. Чоловік згадує, що ледь встиг відправити дружину та двох доньок до родичів, а сам вискочив з будинку, коли все навколо уже було охоплено вогнем.

"Що одягнувся, документи, рюкзак і все. Навіть не встигли корову відв'язати - згоріла. Працював, заробляв, думав, що я забезпечена людина, є житло. Зараз залишився голий", - розповів Дмитро Холодов.

Окрім житла згоріли й три колекційні мотоцикли Дмитра, які він зберігав у гаражі. Оцінити їхню вартість власник навіть не намагається. Як жити далі родина Холодових поки не уявляє. Сподіваються на грошову компенсацію від держави, але це - лише 300 тисяч гривень. І таких родин, як Холодових, що втратили свої оселі - на Луганщині вже зо 4 сотні.

Наразі постраждалим від пожеж на Луганщині допомагають волонтери, які роздають гуманітарну допомогу: одяг та ліки. А міжнародні організації готові надати регіону будівельні матеріали.

Повʼязані теми:

Наступна публікація