Найпровальніша спецоперація МВС. Чому п'ять правоохоронців повбивали один одного

Найпровальніша спецоперація МВС. Чому п'ять правоохоронців повбивали один одного

Фото: УНІАН

Трагедія сталася у Княжичах під Києвом.

Сьогодні вночі в морг у Броварах спочатку привезли двох вбитих поліцейських. Згодом ще трьох, яких не змогли врятувати в реанімації. Привезли з пораненнями в голову, після яких неможливо вижити. Це результат спецоперації із захоплення грабіжників у селі Княжичі Броварського району на Київщині – найпровальнішої та найкривавішої спецоперації МВС за всю історію незалежності України. Це був неймовірний ланцюжок дрібних помилок із велетенськими наслідками.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Найбільша подібна трагедія в Україні, з так званим "дружнім вогнем", вимагає максимального вивчення і розбору польотів. І мова навіть не про пошук винних, а в бажанні уникнути такої вбивчої зустрічі колег у майбутньому.

Під час перестрілки загинули начальник відділу управління новоствореного спецпідрозділу КОРД Віталій Валецький, оперативники Київського главку поліції Юліан Рудько та Олександр Маніца, молодші інспектори Броварського відділу управління поліції охорони Євген Куртєв та Сергій Орлов.

"Операцію проводив карний розшук Києва. Зокрема, було залучено для підтримки спецпідрозділ КОРД. Відтак, сьогодні вночі, в темну пору доби, я хотів би наголосити на цьому, під час проведення цієї операції сталася перестрілка. Внаслідок цієї перестрілки п'ятеро загиблих. Усі вони працівники поліції", – зазначив речник МВС Артем Шевченко.

Але чому поліцейські перестріляли один одного? Чи був у них хоча б план спецоперації, сформований штаб?

ТСН.Тиждень зв'язалась з генералом Геннадієм Москалем, людиною, яка частину життя пропрацювала на керівних посадах у МВС. Він упевнений, що не було ані штабу, ані плану спецоперації.

"Плану, я так розумію, проведення спеціальної операції із захоплення озброєних злочинців не було. Оперативний працівник цінний тим, що в нього має бути здорова голова. Він мав чітко розуміти, хто писав цей план, що є, і почастішали систематичні напади на заможних громадян у всій Київській області. І люди почали ставити сигналізації та підключати на пульт охорони. Треба було з'ясувати, чи є поруч такі, чи не спрацює, чи хтось випадково натисне. Ні, ніхто цього не зробив", – коментує голова Закарпатської облдержадміністрації, екс-заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль.

Важливий момент – сигналізація. За даними ТСН, співробітники держохорони виїхали у зв'язку з тим, що в одному з будинків вимкнулася сигналізація. Але найголовніше – не було координації між службами одного міністерства. Ніхто не повідомив співробітників поліції охорони, що за цією адресою працюють карний розшук, розвідка главку та КОРД.

Речник МВС Артем Шевченко уникнув відповіді на запитання, чому Держслужбу охорони не попередили про те, що відбуватиметься спецоперація.

"Давайте всі деталі, хто, кого попереджував і що сталось, почекаємо слідства прокуратури. Бо саме зараз іде слідство, яке з'ясовує всі деталі. Що було на місці, як, у якій послідовності, за участю яких працівників і відповідальних керівників, буде з'ясовано", – сказав Шевченко.

Інший важливий і незрозумілий момент – чому співробітники спецпідрозділу КОРД розстріляли автомобіль Держслужби охорони, яка мала відповідні опізнавальні знаки – логотипи та номерні знаки. За даними ТСН, два співробітники держохорони після затримання двох оперативників у штатському, посадили їх у свій автомобіль. На підмогу затриманим підійшов спецпідрозділ КОРД і відкрив вогонь з автоматичної зброї. Скоріш за все, в темноті, КОРДівці могли не розгледіти в силуеті автомобіля з маркуванням поліції охорони і прийняли усіх за грабіжників, спецпідрозділ кинув світлошумову гранату, після чого зав'язалася смертельна стрілянина.

У зв'язку з трагедією сьогодні президент України Петро Порошенко провів термінову нараду з керівництвом правоохоронних органів, де сказав, що винні у перестрілці мають бути покарані.

Але поки багато, надто багато запитань. Поки інформацію в Міністерстві внутрішніх справ ретельно дозують, посилаючись на таємницю слідства. Але очевидно, що вже наступні кілька днів випливе багато фактів, які дозволять інакше поглянути на цю історію кривавої перестрілки в Княжичах.

Сергій Гальченко, Іван Воробйов, Іван Гребенюк

Стрілянина під Києвом: коментарі та нові факти у справі загибелі правоохоронців

Стрілянина під Києвом: коментарі та нові факти у справі загибелі правоохоронців

Повʼязані теми:

Наступна публікація