Небезпеки нового навчального року: зошити із близорукістю та форма з алергією

Небезпеки нового навчального року: зошити із близорукістю та форма з алергією

Фото: УНІАН

Якість товарів для школярів залишає бажати значно кращого.

На прилавках для школярів продаються зошити, які псують зір, і шкільна форма, яка викликає алергію. Підготувати дитину до навчального року нині не лише дорого, а й небезпечно, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Ціна не завжди виявляється запорукою якості. Громадські активісти протестували десяток зошитів різних виробників, і перевірку пройшли тільки чотири. Спільні проблеми решти – погано загнуті або взагалі відсутні скоби, надто тонкий папір, непродруковані лінії або розміщення їх під хибним кутом. Офтальмологи підтверджують, що такі зошити будуть негативно впливати на очі дітей і провокувати близорукість.

Небезпечна шкільна форма та шкідливі для зору зошити: що виробники пропонують дітям

Небезпечна шкільна форма та шкідливі для зору зошити: що виробники пропонують дітям

Але зошити хоча б легко перевірити, тоді як зі шкільною формою набагато складніше. Вірити ярличкам неможна, бо у двох третинах випадків вони неправдиві. "Написано, що там було 50% вовни, 50% поліестеру. Після експертизи встановлено, що вовни там 5,7%, а 94,3% це поліестер", - кажуть активісти.

Невідповідність між складом тканини і етикеткою недобросовісні виробники пояснили або плутаниною, або тим, що просто приклеїли готові ярлики, бо друкувати нові було невигідно. І за законом це – на їхній совісті, тобто голосувати за якісний продукт має покупець своєю гривнею. А батьки, з одного боку, не так переймаються складом тканини, як зовнішнім виглядом. А з іншого – відрізнити штучну тканину від натуральної самотужки майже неможливо. Від якості ж шкільної форми залежить самопочуття дитини. Бо подразнення від тканини, неякісні фарбники і перегрівання матеріалу можуть спровокувати проблеми зі здоров'ям. Тому що ближче одяг до шкіри – то натуральнішим він має бути.

Кореспондент ТСН Ольга Нескородяна

Повʼязані теми:

Наступна публікація