Одіозна суддя Царевич на "першій парті" складала іспит для довічного обрання

Одіозна суддя Царевич на "першій парті" складала іспит для довічного обрання

Одіозна суддя Царевич на "першій парті" складала іспит для довічного обрання

Оксана Царевич

Для тестування судді знадобилось менше відведеного часу.

Сьогодні, 23 березня, суддя Печерського районного суду Києва Оксана Царевич разом із колегами складала тестування як претендент на довічне обрання суддею, передає кореспондент ТСН.

Претенденти на довічне суддівство на першому етапі складають анонімне тестування та практичне завдання. Як роз'яснює Вища кваліфікаційна комісія суддів, під час тестування з'ясовуватиметься знання претендентами усталених правових позицій Верховного Суду України та правового висновку Європейського суду з прав людини. Виконання практичного завдання здійснюватиметься шляхом обговорення практичної ситуації.

Для забезпечення прозорості оцінювання, за процесом дозволили спостерігати журналістам та активістам. Можливість подивитись на те, як Царевич виборює довічне суддівство, не пропустили активісти Автомайдану, яких за часів Революції Гідності суддя позбавляла водійських прав. Щоправда, вони могли бачити проходження тестів лише на моніторах у сусідньому приміщені – до аудиторії сторонніх спостерігачів не пустили.

Царевич вирішувала тестові завдання на "першій парті" і пішла з іспиту на півгодини раніше відведеного часу. Журналістам ТСН сказала, що завдання були неважкими. На запитання, чи вважає справедливим отримання подібного статусу, заявила: "Моя думка з цього приводу зрозуміла, якщо я прийшла сьогодні складати іспит".

Далі на одіозну суддю чекає другий етап оцінювання, який відбудеться 30-31 березня – це буде співбесіда з членами кваліфікаційної палати Комісії. Обговорять суддівське досьє та оголосять результати оцінювання. У разі, якщо Царевич не складе іспитів, її відправлять на навчання до школи суддів, а потім - на перездачу. Якщо й з другої спроби пройти оцінювання не вдасться – суддю позбавлять посади.

Царевич претендує на довічне обрання суддею

Царевич претендує на довічне обрання суддею

Нагадаємо, ще в липні минулого року генпрокурор Віктор Шокін направив у Вищу кваліфікаційну комісію суддів клопотання про відсторонення від посад скандальних суддів Печерського райсуду Києва Оксани Царевич та Сергія Вовка.

Слідчі вважають, що Царевич та Вовк можуть перешкоджати кримінальним провадженням, в яких вони є фігурантами. Зокрема, під виглядом необхідності розгляду судових справ уникати слідства і суду. Також вони мають можливість впливати на інших осіб, що можуть бути допитані під час розслідування.

Царевич обвинувачують у зловживанні службовим становищем, а також у свідомо неправомірних рішеннях у справах щодо активістів Автомайдану. Сергій Вовк підозрюється у зловживанні службовим становищем та винесенні завідомо неправосудного рішення у цивільній справі. Обидва знаходяться на волі, термін відсторонення від роботи вже сплив.

Кореспондент ТСН Інна Боднар

Повʼязані теми:

Наступна публікація