ОБСЄ оприлюднила угоду про відведення сил на Донбасі. Повний текст

ОБСЄ оприлюднила угоду про відведення сил на Донбасі. Повний текст

Фото: Міністерство оборони Росії

Підписано рамкове рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів у зоні АТО.

Відповідний документ розміщений на сайті ОБСЄ.

"З метою сприяння реалізації Протоколу за підсумками консультацій Тристоронньої контактної групи щодо кроків, спрямованих на імплементацію Мирного плану Президента України П. Порошенко і ініціатив Президента Росії Ст. Путіна від 5 вересня 2014 року, Меморандуму про виконання положень Протоколу від 19 вересня 2014 року, а також Комплексу заходів по виконанню Мінських угод від 12 лютого 2015 року, беручи до уваги рекомендації військових радників "Нормандського формату" від 15-16 червня 2016 року щодо принципів розведення сил і засобів, без шкоди до Мінськими угодами (Протоколом від 5 вересня 2014 р., Меморандумом від 19 вересня 2014 р. і Комплексу заходів від 12 лютого 2015 р.), учасники Тристоронньої контактної групи у складі представників України, Російської Федерації, Організації з безпеки і співробітництва в Європі та представники окремих районів Донецької та Луганської областей України досягли порозуміння щодо наступних принципів, термінів розведення підрозділів Збройних Сил України і збройних формувань окремих районів Донецької та Луганської областей України на узгоджені ділянках, а також здійснення пов'язаних з цим заходів", - сказано в документі.

1. Розведення сил і засобів здійснюється шляхом їх відведення з займаних позицій в обидві сторони з метою створення ділянок розведення, як правило, не менш ніж 2 км в ширину і 2 км у глибину.

2. Умовою початку розведення сил і засобів є верифицированное Спеціальної моніторингової місією (далі – ПММ) ОБСЄ дотримання режиму повного припинення вогню протягом семи діб для кожного з конкретних ділянок розведення, згаданих у додатках до цього Рамковою рішенням. При цьому кожне з таких додатків, в якому зазначаються схема відповідної ділянки (ділянок) розведення, географічні координати ліній, за які відводяться сили і засоби, а також, стосовно до кожного з таких ділянок, терміни та особливості розведення сил і засобів, що є невід'ємною частиною цього Рамкового рішення. Додатки парафируются підписантами цього Рамкового рішення.

3. Дія цього Рамкового рішення поширюється на додатково узгоджені ділянки розведення, які можуть бути визначені в ході подальших консультацій.

4. Процес розведення сил і засобів, включаючи підготовчі заходи, для кожної з ділянок розведення не повинен перевищувати тридцяти діб. При цьому, сама розведення сил і засобів на кожному з таких 2 ділянок здійснюється при моніторингу СММ ОБСЄ синхронно, дзеркально і має завершитися протягом не більше ніж трьох діб.

5. З метою негайного припинення порушення цього Рамкового рішення, зафіксованого СММ ОБСЄ, на вимогу будь-якого з його підписантів протягом 24 годин скликається екстрена зустріч Тристоронньої контактної групи, а в ситуації, яка не терпить зволікань, така зустріч проводиться в режимі відеоконференції в максимально стислі терміни.

6. У разі фіксації СММ ОБСЄ порушення режиму припинення вогню на ділянці розведення, що триває більше двох годин, або повторних порушень режиму припинення вогню на цій же ділянці, зафіксованих протягом наступних після зазначеного порушення доби, процес розведення сил та засобів може бути припинено, а сили і кошти повернуті на вихідні позиції.

7. Просування сил і засобів на ділянках розведення забороняється.

8. По завершенні розведення сил військовослужбовці Збройних сил України, а також представники збройних формувань окремих районів Донецької та Луганської областей України, ні за яких обставин не можуть перебувати на дільницях розведення, перебування на яких дозволено тільки офіцерам Спільного центру контролю і координації (СЦКК).

9. Керівництво Збройних Сил України, а також збройних формувань окремих районів Донецької та Луганської областей України: а) завчасно, але не пізніше ніж за добу до початку розведення сил і засобів на конкретному ділянці розведення передають в СММ ОБСЄ: вихідну інформацію про місцезнаходження сил і засобів на такій ділянці; інформацію про пропонований місцезнаходження сил і засобів після завершення розведення; контактні дані осіб, уповноважених здійснювати взаємодію з СММ ОБСЄ в ході моніторингу розведення сил і засобів; б) не пізніше ніж через добу після завершення розведення сил і засобів на узгодженому ділянці передають в СММ ОБСЄ повідомлення про відвід сил і засобів; в) здійснюють вилучення або огорожу вибухонебезпечних предметів на ділянці розведення; г) забезпечують безпеку і надійний доступ спостерігачам СММ ОБСЄ, включаючи такий доступ у місця відведення сил і засобів; д) оперативно реагують на конкретні порушення, зафіксовані СММ ОБСЄ.

Такими порушеннями, у тому числі є: просування сил і засобів на ділянках розведення; знаходження сил і/чи засобів на ділянках розведення; обстріл або мінування ділянки розведення; обмеження свободи пересування спостерігачів СММ ОБСЄ, включаючи відмову в доступі на ділянки розведення; створення перешкод з метою перешкоджання застосування технічних засобів, необхідних для здійснення моніторингу та верифікації розведення сил і засобів.

10. СЦКК сприяє: а) повного припинення вогню по обидві сторони від узгоджених ділянок розведення; б) оперативного реагування на можливі факти перешкоджання проведенню моніторингу та верифікації СММ ОБСЄ; в) забезпечення безпеки спостерігачів СММ ОБСЄ.

11. Без шкоди до встановлених процедур звітності та будь-яким іншим аспектам повної імплементації свого мандата СММ ОБСЄ шляхом патрулювання та дистанційного спостереження здійснює на постійній основі моніторинг та верифікацію процесу розведення сил і засобів на узгоджених ділянках розведення.

12. СММ ОБСЄ забезпечує належний режим зберігання і обробки чутливої інформації, отриманої у відповідності з підпунктом а) пункту 9 цього Рамкового рішення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що сьогодні, 21 вересня, в Мінську було підписано рамкову рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів на Донбасі. Ппрес-секретар представника України в контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер заявила, що була досягнута в Мінську домовленість про відвід військ і озброєння стосується трьох ділянок – Станиці Луганської, Золотого і Петровського.

Повʼязані теми:

Наступна публікація