Партнери постійно просили не брязкати зброєю і "не провокувати Росію" - Турчинов

Партнери постійно просили не брязкати зброєю і "не провокувати Росію" - Турчинов

Фото: УНІАН

Наші партнери плескали по плечу і говорили, мовляв, тримайтеся, ми будемо впливати на Росію дипломатичним шляхом.

Сьогодні Україна перебуває в ситуації, коли є чим воювати і є кому воювати, хоча жодної одиниці летального зброї від партнерів досі не було отримано.

Про це секретар РНБО Олександр Турчинов розповів в інтерв'ю УНИАН.

"За дуже короткий історичний період Україна, стартувавши практично з нульової точки, має, на сьогодні, одну з найбоєздатніших армій в Європі. Ми поступаємося за чисельністю і кількістю озброєнь Росії, але наша армія вже готова захистити свою країну і протистояти переважаючим силам агресора. Росія зрозуміла, що не зможе поставити Україну на коліна. Вони не змогли цього зробити в 2014 році, тим більше, не зможуть зараз, коли ми змогли відновити оборонний потенціал і створити боєздатну армію", - заявив Турчинов.

За його словами, в 2014 році, коли був колосальний дефіцит часу, фінансів, матеріальних ресурсів, зброї та іншого, тоді було проведено чимало переговорів з зарубіжними партнерами. Секретар РНБО нагадував їм про Будапештський меморандум, і говорив, що треба допомогти.

"Але наші партнери плескали по плечу і говорили, мовляв, тримайтеся, ми будемо впливати на Росію дипломатичним шляхом. Мене постійно просили не брязкати зброєю, не проводити мобілізацію, загалом, "не провокувати Росію". Мені дали чітко зрозуміти, що, якщо збройні сили РФ вторгнуться на територію континентальної України, нам не зможуть надати військову допомогу", - зазначив Турчинов.

Саме тоді в Україні почалася підготовка військ і перекидання їх з Заходу на Схід, був підписаний указ про мобілізацію.

"Була створена Нацгвардія, в МВС почали формуватися добровольчі батальйони... Я темпи першої мобілізації розраховував за кількістю берців, які зможуть випустити наші підприємства. Солдат просто не було у що взути!.. Тоді нам не дали жодного патрона. Не кажучи вже про більш складному озброєнні. Сьогодні ми перебуваємо в ситуації, коли у нас є чим воювати і є кому воювати. Хоча ні однієї одиниці летального зброї ми від наших партнерів досі не отримали", - додав він.

Нагадаємо, українська армія залишається найменшою за чисельністю, озброєнням і технічного обладнання серед провідних армій світу. Станом на кінець серпня в українській армії служить всього 250 тисяч чоловік. Для порівняння у військах США проходять службу майже півтора мільйона осіб, у Китаї ця цифра на мільйон більше. Армія агресора - РФ - налічує один мільйон сто тисяч чоловік.

На озброєнні наших військових 4 112 одиниць бронетехніки, 400 одиниць авіатехніки і лише один підводний човен. Зате цифри у інших країн вражають. Однак самим основним показником залишаються видатки з бюджету на утримання військових. Україна витрачає на оборону лише 3 мільярди і 750 мільйонів. Ця сума значно більше, ніж ще кілька років тому, проте недостатня, враховуючи агресію Росії, переконані експерти.

Фото: ТСН.ua

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація