Патріарх Філарет не хоче такого миру, за який молився хресний хід УПЦ МП

Патріарх Філарет не хоче такого миру, за який молився хресний хід УПЦ МП

Фото: УНІАН

На думку предстоятеля УПЦ-КП, ідеться про відновлення влади Росії над Україною.

Після ходи вірян Московського патріархату, що тримала Київ в напрузі напередодні, День хрещення Київської Русі-України відзначили на державному рівні і на Володимирську гірку запросили очільників усіх конфесій, представлених в Україні. Президент Петро Порошенко на урочистостях говорив про створення єдиної помісної української церкви, однак цю думку поділяють на всі, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Хресний хід вірян УПЦ Київського патріархату охороняли на так посилено, як процесію УПЦ МП напередодні. Не було ні металевих турнікетів на підступах до центру, ні перекритих на весь день доріг. Однак поліція перевіряла підозрілих перехожих, а сапери – кожну клумбу на шляху церковної колони. "На жаль, така обстановка у країні, тому зупиняємо хлопців. Вони спортивно одягнені, гарної статури – можуть бути з їхнього боку якісь провокації. Це не обов'язково, але ми мусимо перевірити", - пояснюють правоохоронці.

Предстоятелі УПЦ-КП і УПЦ МП Філарет та Онуфрій зустрілися біля пам'ятника князю Володимиру, тричі розцілувались і розійшлися. Своїми міркуваннями про релігійна процесії і майбутнє української церкви ділилися нарізно. "Свято має початок, має кінець. Наше свято почалось вчора. Глибоко переконаний, що всеукраїнська хресна хода, чудотворні ікони, молитви тисяч палких сердець наших вірних принесуть довгоочікуваний мир", - заявив митрополит Онуфрій. "Сьогодні державне свято хрещення Русі і сьогодні церква святкує день святого Володимира. Хресний хід за мир? За який мир? За мир у рабстві? Не хочемо. Наміри були зробити провокацію навколо цього хресного ходу і показати, що ось, дивіться, люди, що твориться в Україні", - вважає патріарх Філарет.

Президент Петро Порошенко прийшов до святих отців зі свіжою соціологією. Каже, дедалі більше українців виступають саме за єдину помісну українську церкву. І священий синод Костантинопьського патріархату вже створив спеціальну комісію, щоб вивчити питання, чи визнавати українську церкву незалежною від Москви. "Ясно, що ми не будем байдуже спостерігати за втручанням іншої держави в наші церковні справи. За її спробами використати в своїх політичних інтересах почуття частини українських православних. І щоб визволитися нам від нашестя чужинців, молимося до тебе. владико миру і спокою, щоб як щезає дим, щезли вороги наші, і як розсипається порох од вітру, нехай зникнуть їхні задуми знищити державу нашу українську", - заявив президент.

Кореспондент ТСН Ольга Кошеленко

Віряни у вишиванках і поліція на велосипедах: як пройшов хресний хід Київського патріархату

Віряни у вишиванках і поліція на велосипедах: як пройшов хресний хід Київського патріархату

Повʼязані теми:

Наступна публікація