Перед смертю танкіст "кіборгів" Іванович годував бійців супом і полював на коректувальника

ТСН.ua з'ясував, яким був останній день легендарного танкіста кіборгів - Івановича.

Боєць Добровольчого українського корпусу "Правого сектора" Олексій Дерманський розповів ТСН.ua про останній день на фронті бійця АТО, танкіста Івановича, який відважно допомагав "кіборгам" у Донецькому аеропорті. Люди, які з ним спілкувалися, досі не знають, як його звати. Всі називали його Івановичем або "тещею", бо той постійно нагадував молодим бійцям, щоб ховалися від обстрілів.

Іванович щодня на своєму Т-64 доставляв "кіборгам" в аеропорт набої, на броні вивозив поранених, відганяв своєю гарматою сепаратистів подалі від терміналів, в яких тримають оборону наші десантники.

"Я зайшов до нього після обіду, він нагодував мене гарячим супом. Потім сиділи і просто говорили, про все, про війну і про життя, про людей і нелюдів - звичайні розмови на передовій. Згодом прийшов місцевий (дід) попросив закурить, дали цигарок і теж запропонували супу, він відмовився, сказав, що вже декілька днів їсть сиру картоплю і тому від вареного і гарячого може вмерти. Далі вже говорили з ним, дід просив, щоб побили "цю банду", а потім показав на п'ятиповерхівку навпроти і сказав, що туди приходить коректувальник. Він зібрав йому пакет з їжею і ми пішли з ним до нього додому, допомогти донести пакет і перевірити ту кляту квартиру в п'ятиповерхівці", - розповів Дерманський.

На зворотньому шляху від дідуся вони пішли на пошуки коректувальника. "Я підійшов до дверей, він прикривав, двері були зачинені (хоча більшість з решти були відкриті навстіж). Мені здалося це підозрілим, я відчував - там хтось є. Запропонував зірвати двері гранатою. Він сказав, що не треба (навпроти були двері з написом "тут живуть люди"), боявся, що хтось постраждає", - розповів військовий і зазначив, що після цього вони повернулися назад і знову розмовляли.

Зокрема, Іванович розповів, що його танкова бригада "по бумагах не числиться в зоні бойових дій, хоча насправді ми були в самому пеклі".

Надвечір Дерманський з Івановичем домовилися поїхати в аеропорт, де треба було забрати екіпаж розбитого танка. Але так і не змогли.

"Він сказав, що вони всі згоріли, але може хоч шматок берца знайдемо. Я кажу йому: заводьте і поїхали, ми підемо за бронею і прикриємо. Каже: "Не зараз, пізніше". А через півгодини почалося пекло, міни падали просто на нас, здавалося цьому не буде кінця... Коли все затихло, я побачив, що багато людей лежить на землі, вцілілі метушаться біля них. Він був серед лежачих", - пригадав Дерманський.

"Далі нас привезли в лікарню міста Красноармійськ, Іванович був без свідомості. Там ми провели майже добу, а його терміново треба було оперувати. На другий день, після обіду його і ще декількох тяжких відправили на вертольоті в Дніпро там вже прооперували", - розповів військовий.

17 жовтня о шостій годині ранку Іванович помер.

Як повідомлялося раніше, через одного вбитого "кіборга" на той світ відправляється 5-7 бойовиків. Про це розповів старший лейтенант ЗСУ Дмитро Сорока, який тривалий час брав участь в обороні Донецького аеропорту.

Повʼязані теми:

Наступна публікація