"Переконаний націоналіст". У Львові прощалися з видатним письменником Романом Іваничуком

Його твори були справжнім проривом на тлі стандартної радянської прози.

У Львові попрощалися з автором роману "Мальви", письменником і Героєм України Романом Іваничуком. Провести його в останню путь прийшли сотні людей — рідні, учні та люди, які виросли на його книгах. Львів'янина заслужено називають "патріархом української історичної прози". Адже за своє життя він написав понад двадцять романів.

Про це повідомляє ТСН. 19.30.

У львівській церкві святої Трійці читачі зізнаються — у своїх домашніх бібліотеках мають майже всі його твори. Зачитувалися ними ще тоді, коли про незалежність України ніхто й не мріяв. На тлі стандартної радянської прози це був справжній літературний прорив. 

Письменниця Марія Матіос зазначила, що у той час, коли в Україні не викладали історію України в школах, в університетах саме Роман Іваничук розказував Україні і українцям про себе – своїми книжками, своїм словом.

"Він може в той час робив більше, ніж інститути історичні…  Дуже жаль, що відходить покоління людей твердих, людей з принципами, без фіґлярства", - сказала вона. 

 Уперше гучно заявив про себе Іваничук романом "Мальви". Історія про яничарів і запроданців принесла авторові славу вже наприкінці шістдесятих. Тоді він дивом обдурив радянську цензуру, після чого дістав шквал критики.

"Я завжди був з тих листів задоволений. Навіть коли писали: "ти, проклятий Бандеро, щоб ти здох". З цього я теж був задоволений, бо я справді є переконаний націоналіст. І вони добре знають, що я їхній ворог…", - говорив він про себе.

Іваничук швидко здобув популярність і серед колег по цеху. До нього тягнулись інші письменники, які намагалися бути схожим на нього. Романа називали не інакше як "Папою". 

Своє письменницьке ремесло Роман Іваничук не покидав до останнього. Він часто згадував своїх друзів, а ще - любив цитувати вірш, який про їхню компанію написав Богдан Стельмах: "Солодкий спогад про сльозу, на дворі дощик теплий крапа. На Ринок вивели козу Красавчик, Адмірал і Папа. Красавчик, Адмірал і Папа".

Степан Грицюк, Орест Малькут

У Львові попрощалися з письменником Романом Іваничуком

У Львові попрощалися з письменником Романом Іваничуком

Повʼязані теми:

Наступна публікація