Переправити Савченко до Росії міг зрадник з українських спецслужб або сепаратисти

Переправити Савченко до Росії міг зрадник з українських спецслужб або сепаратисти

ОБСЄ обурені діями росіян, але допомогти не можуть.

В ЄС вимагають звільнити українську льотчицю.  

На загадкове переміщення Надії Савченко на територію Росії вже відреагувало представництво ЄС в Україні, йдеться у сюжеті ТСН.19.30. 

У листі до ТСН ідеться: "Співпраця держави-члена Ради Європи з незаконними озброєними групами в таких діях, як викрадення людей - абсолютно неприйнятне  порушення Європейської конвенції про захист прав людини". 

В ЄС вимагають негайно звільнити українку. А юристи наполягають, що судити жінку, яка нібито за твердженням росіян винна у смерті їхніх журналістів, передусім мали б в Україні.   

Як Надія Савченко потрапила на територію іншої країни, будучи  в полоні у сепаратистів на нашій території, - найперше питання, якому дивуються усі опитані експерти. 

Представник Amnesty International в Україні Богдан Овчарук припускає -  переправити Савченко міг зрадник з українських спецслужб, як це було кілька років тому з російським опозиціонером Леонідом Розважаєвим, або це зробили ті ж сепаратисти. 

"Це вже доводить деякий зв'язок російської влади з сепаратистами чи іншими угрупуваннями, які власне доставили цю людину на територію Росії. А друге – це те, що Росія показала своє зверхнє ставлення до міжнародних норм в черговий раз", - каже Богдан Оввчарук. 

Російський слідчий комітет стверджує, що Савченко - біженка. Але втікати до Росії вона не могла, бо боролася проти неї, каже експерт з міжнародного права Лідія Кузьменко. 

"Якщо б вона дійсно була біженкою, якщо б ми визнали цю версію, це означало б що офіційні органи РФ не мали б права звертатися до консульських установ України, оскільки це порушило право на захист цієї людини. Не можна повідомляти ім'я біженця, бо він біжить, тому що не хоче користуватися захистом. Якщо ж вони повідомили, як вони говорять, нашим консульським установам - вони порушили її право на захист, тому вона не є в жодному випадку біженкою", - каже Лідія Кузьменко. 

Український омбудсмен уже готує листи до своїх російських колег. 

"Вона була викрадена з території України. Це громадянка України, яку, я так розумію, не добровільним шляхом, а насильницьким шляхом вивезли з території України. Мова тут не може йти про військовополонених, мова тут може йти тільки як про жертву кіднепінгу з боку іншої держави", - каже омбудсмен Валерія Лутковська. 

ЄС вимагає негайно звільнити Надію Савченко

ЄС вимагає негайно звільнити Надію Савченко

Місія ОБСЄ, яка перебуває в Україні, діями росіян трохи обурена, каже, на сході вони вже фіксували подібні випадки. Але зараз допомогти  не можуть. 

"Наразі наш мандат розповсюджується лише на територію України. Тож будь-які розслідування або спостереження за межами її кордонів для нас на даний момент неможливі", - каже речник СММ ОБСЄ Майкл Боцюрків. 

Випадок з Надією Савченко - це виклик західним організаціям та урядам, вважає голова правління Української Гельсинської спілки з прав людини Євген Захаров. 

"Якщо знову західні країни це проковтнуть і будуть робити вигляд, що все нормально, немає нічого екстраординарного, то ця практика стане усталеною. І російські спецслужби постійно будуть викрадати тих, хто їм не подобається. І це не буде обмежуватися Україною. Західний світ має зрозуміти", - каже експерт. 

У МЗС заявляють, що Захід повинен реагувати, як мінімум мають бути нові санкції. 

Нагадаємо, мати Надії Савченко вимагає від Росії звільнити її з полону. 

Кореспондент ТСН Євгеній Агарков

Повʼязані теми:

Наступна публікація