Переселенці не зможуть голосувати на місцевих виборах через "буквоїдство" ЦВК

ЦВК самоусунулась від вирішення проблеми участі у місцевих виборах майже 1,5 мільйона переселенців.

Тимчасові вимушені переселенці не зможуть голосувати на місцевих виборах лише після завершення бойових дій і за офіційним місцем реєстрації.

Відповідне рішення Центральної виборчої комісії опубліковане у четвер, 10 вересня, на запит голови партії "Відродження" Володимира Пилипенка.

Із тексту відповіді ЦВК випливає, що переселенці зможуть взяти участь в голосуванні на місцевих виборах тільки після завершення бойових дій і тільки за своїм офіційним місцем реєстрації. У своїй відповіді ЦВК посилається на чинні закони.

Однак серед цих законів, як відомо, закон про місцеві вибори, про державний реєстр виборців, але ігнорує норми спеціального закону про переселенців – "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", стаття 8 якого прямо говорить, що внутрішньо переміщена особа реалізує своє право голосу на місцевих виборах шляхом зміни місця голосування без зміни виборчої адреси", – пояснив нардеп.

У законодавстві дійсно існує правова колізія, коли норми спеціального закону про переселенців дають їм право голосу на місцевих виборах, в той час як виборчий закон цих людей ігнорує. 

ЦВК, яка фактично самоусунулась від вирішення цього питання, рекомендує взяти на себе відповідальність Верховній Раді. 

Нагадаємо, в Україні почав діяти новий закон про місцеві вибориДокумент був прийнятий, аби узгодити систему представницьких органів місцевого самоврядування з українським законодавством та вдосконалити процедури об'єднання територіальних громад.

Повʼязані теми:

Наступна публікація