Перші результати "Переможців": Вітвіцька вручила протезистам сертифікати на навчання в Канаді

П'ять українських фахівців пройдуть тижневий курс навчання на базі реабілітаційно-протезного центру у місті Гамільтон.

Куратор проекту "Переможці", волонтер, ведуча новин ТСН на телеканалі 1+1 Соломія Вітвіцька у Львові вручила протезистам сертифікати на навчання в Канаді.

На кошти, зібрані від продажу спеціального благодійного випуску журналу Viva!, присвяченого проекту "Переможці", п'ять українських фахівців пройдуть тижневий курс навчання на базі реабілітаційно-протезного центру у місті Гамільтон (Канада).

Путівки на навчання, з урахуванням витрат на переліт та перебування, отримали: Юрій Яськів (Львів); Олександр Стеценко (Київ); Ганна Макаренко (Дніпропетровськ); Оксана Литвиненко (Харків); Михайло Єзгор (Миколаїв). Забезпечити подорож вдалося за надійної підтримки міжнародного благодійного фонду Save Lives Together, який є офіційним партнером "Переможців". До речі, всі бажаючі допомогти в розвитку протезування в Україні можуть зробити це з будь-якої точки світу.

"У рамках "Переможців", від продажу журналу VIVA!, ми вручаємо сертифікати спеціалістам, зокрема з тих міст, де вже побував проект. Це Київ, Харків, Дніпропетровськ. Також фахівцеві з Миколаєва та львівському протезисту, - прокоментувала подію Соломія Вітвіцька. - Я сподіваюсь, що цей досвід буде використаний в Україні, оскільки розвиток сучасного протезування передбачає, те що в нас теж будуть фахівці".

Вручення сертифікатів відбулося в рамках вже другого етапу Проекту Підтримки протезування в Україні, організованого Канадсько-Українським Фондом Міжнародної Підтримки* на базі Львівського Казенного Протезного Підприємства. Запланована програма навчання у Канаді для українських протезистів здобула більший масштаб саме завдяки меценатській участі цього канадського фонду.

*У Львові дев'ять спеціалістів з Канади, Великобританії та США з метою розвитку протезування та протезної реабілітації в Україні, ділились з українськими колегами досвідом та новітніми технологіями. В рамках проекту українські протезисти та реабілітологи відвідали одноденні семінари з ерготерапії та фізіотерапії. Завдяки команді американської організації Wounded Warrior Ukraine також відбувся тренінг з подолання пост-травматичного синдрому.

П'ять українських протезистів навчатимуться в Канаді завдяки "Переможцям" / Фото: прес-служба каналу "1+1"

Спільно з закордонними колегами вітчизняні медики встановили протези десятьом українцям, що втратили кінцівки. Серед них бійці АТО, а також тяжкопоранені у ході бойових дії на сході країни. Під час протезування українські спеціалісти познайомились з приладами та компонентами, яких ще немає на ринку України.

Навчання вже дало вагомі результати, адже українські медики навчилися працювати із найновішими "біонічними" протезами, навіть в особливо складних випадках. Протезисти з Харкова, Львова та Києва тепер офіційно зможуть протезувати біопротезами за державний рахунок в межах граничних цін, а також проводити їхнє подальше обслуговування. А це означає, що необхідність відправляти пацієнтів на протезування за кордон зникає.

Канадсько-Український Фонд Міжнародної Підтримки продовжуватиме роботу у напрямку вдосконалення протезної галузі в Україні. Команда "Переможців" пишається партнерством з цим фондом, який був організатором виставки в Торонто у березні.

Нагадаємо, Соломія Вітвіцька презентувала соціальний мультимедійний проект "Переможці" у Торонто.

Повʼязані теми:

Наступна публікація