Перший український супутник "Либідь" вирушить на орбіту 2017 року - ЗМІ

Перший український супутник "Либідь" вирушить на орбіту 2017 року - ЗМІ

Фото: скриншот з відео

Влітку була інформація про швидке закінчення гарантійного терміну зберігання супутника.

Український геостаціонарний телекомунікаційний супутник "Либідь" може вирушити на орбіту з космодрому Казахстану "Байконур" вже в кінці 2017 року, повідомило джерело на космодромі, передає Інтерфакс.

"Запуск українського телекомунікаційного супутника "Либідь", створеного в Росії за замовленням канадської компанії MDA, планується здійснити з космодрому Байконур в кінці 2017 року з використанням ракети-носія "Зеніт-2ЅБ" і розгінного блоку "Фрегат-СБ", - повідомив він.

Агентство повідомляє, що у липні російська сторона повідомила українських та канадських партнерів про швидке закінчення гарантійного терміну зберігання супутника. Це означає, що надалі буде необхідно подовжувати термін гарантійного зберігання апарата. У разі відмови від перевірок час, який "Либідь" проведе на Землі після закінчення гарантії і до запуску, доведеться віднімати з терміну активної роботи супутника на орбіті.

Відзначимо, "Либідь" - перший український супутник зв'язку. При цьому основним підрядником проекту є канадська компанія MDA, а "Інформаційні супутникові системи" виступають як субпідрядник, який відповідає в тому числі за супутникову платформу і конструкцію модуля корисного навантаження.

Контракт із канадцями був підписаний ще 2009 року, однак запуск апарата з різних причин неодноразово відкладався. Зокрема, наприкінці травня глава Державного космічного агентства України Любомир Сабадош повідомив, що запуск супутника перенесений через фінансові проблеми канадських партнерів. Також партнери тривалий час не могли визначитися із засобами виведення супутника.

Запуск супутника неодноразово переносився у зв'язку з різними проблемами і досі не відбувся. Наразі він перебуває в Росії на зберіганні в ІДС імені академіка М. Ф. Решетньова.

Супутник призначається надання послуг регіонального та зарубіжного телерадіомовлення, безпосереднього телемовлення, надання послуг мультимедіа та Інтернет, а також забезпечення передавання даних, телефонії, відеоконференцій та Інтернет на основі VSAT.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація