Під Києвом ночами таємно працює гранітний кар'єр

Під Києвом ночами таємно працює гранітний кар'єр

Під Києвом ночами таємно працює гранітний кар'єр

Грюкіт не дає жити мешканцям прилеглого села.

У селі Соснівка на Київщині люди щоночі витримують страшенний гуркіт від робіт на гранітному кар'єрі, а вдень змушені дихати шкідливим пилом звідти. Видобуток триває попри те, що ліцензію на нього було скасовано ще два роки тому, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Коли працюють усі п'ять ліній, тут взагалі неможливо заснути. Слухаємо, як працює конвеєр", - зізнається житель села Віталій Шаповаленко. Ранкове світло до нього пробивається крізь кам'яний пил, який щільно вкриває будинки селян та їхні городи. Вдень на кар'єрі панує тиша, робіт не проводиться. Вночі ж найбільше шуму видає нова подрібнювальна станція. Цей сортувальний комплекс є й причиною шкідливого пилу. До найближчої хати від нього менше, ніж пів кілометра.

На Київщині жителі села не можуть спокійно жити через нелегальні роботи на гранітному кар'єрі

На Київщині жителі села не можуть спокійно жити через нелегальні роботи на гранітному кар'єрі

Місцеві іронізують, що кар'єр стоїть у їхніх городах. Але ні пиловловлювачів, ні шумозахисних парканів на виробництві немає. В село періодично приїжджають різні комісії – тоді подрібнювальна станція раптом ламається. На журналістах ця схема теж відпрацьована. Керівництво підприємства ховається від незручних запитань. Нинішній власник - компанія "Енергетична група", начебто належить донецькому бізнесмену. В судах їм дивним чином вдається перемагати. Проте ані дозволу на видобуток, ані договору на користування землею у приватної фірми немає. "У 2014 році була проведена позапланова перевірка, встановлено низку порушень. У компанії немає права користуватись земельною ділянкою. Станом на зараз компанія не має права видобувати", - наголошує радник з правових питань Держслужби геології та надр Ірина Супрун.

Обурені селяни не розуміють, навіщо їм сусід, від якого тріскаються хати, псуються дороги і немає надходжень до сільського бюджету. "Вони встановили пільгу для наших людей – за 50 відсотків продукцію кар'єру придбать", - каже голова сільради Олена Йовенко. А ще каменярі на Новий рік дарують дітям цукерки. І в такий спосіб сподіваються підтримувати лояльність до власної діяльності.

Кілька років тому в Запоріжжі врятували чоловіка, який з 25-метрової висоти впав у гранітний кар'єр і пролежав там дві доби за мінусової температури. Лікарі повідомили, що у постраждалого струс мозку, переломи ребер та кісток таза, ушкодження легенів та пневмонія.

Кореспондент ТСН Ігор Бондаренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація