Під саркофагом. У центрі Києва відкрили мистецький проект до річниці Чорнобильської трагедії

Мешканці столиці можуть дізнатися про справжніх винуватців трагедії.

У підземному переході на столичній Європейській площі відкрили інсталяцію до річниці Чорнобильської катастрофи.

Організатори вирішили продемонструвати, що насправді у трагедії винна сама система, побудована комуністичним режимом, йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Докази злочину радянської влади розмістили на стінах, підлозі і стелі переходу.

До слова, офіційна причина катастрофи на Чорнобильській АЕС - помилка оператора під час випробувань на реакторі.

Однак, із документів КДБ, яке тримало під контролем станцію з початку будівництва, дослідники зрозуміли, що справжньою причиною стало систематичне недбальство, про яке знали і не зупиняли.

"На нашу думку, Чорнобильська катастрофа не могла не статися. КДБ з самого початку інформували про неякісні матеріали, які використовувалися при спорудженні цієї станції, що органи комуністичної партії приспішували будівництво, щоб відкрити перший енергоблок до чергового з'їзду КПРС, що теж повпливало, відповідно, на якість", - пояснив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Факти і документи, які підтверджують версію дослідників, втілили в інсталяції. Там можна побачити секретне донесення, в якому йдеться про грабунок атомної станції. Крім того, є документ, датований 82-м роком, про іншу аварію, яка сталася до вибуху.

Уся інсталяція розмістилася у звичайному переході. Таким чином, подивитися на стенди можна буде просто поспішаючи на роботу. А ще можна почути переговори диспетчера з аварійною службою.

Почути запис і подивитися виставку можна буде ще до кінця цього тижня.

Оксана Муляр, Дмитро Орлов, ТСН, 1+1.

У підземному переході на Європейській площі відкрили інсталяцію про Чорнобильську катастрофу

У підземному переході на Європейській площі відкрили інсталяцію про Чорнобильську катастрофу

Нагадаємо, що до 30-річчя Чорнобильської трагедії телеканал "1+1" розпочинає міжнародну соціальну ініціативу під назвою "День, коли ми втратили все". З вечора 25 квітня у режимі реального часу в ефірі з'являтимуться спеціально розроблені ролики - вони відновлять хронологію подій тридцятирічної давнини.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Аваріі та ДТП
Наступна публікація