Підбита снарядом гребля отруйної водойми загрожує Донбасу екологічним лихом

Підбита снарядом гребля отруйної водойми загрожує Донбасу екологічним лихом

Катастрофою для регіону може стати витік з відстійника фенольного заводу.

Під Новгородським кілька снарядів влучили в дамбу відстійника, де збирають відходи фенольного заводу. Через обстріли працівники заводу навіть не можуть обстежити греблю, тоді як керівництво місії ОБСЄ вже заявило, що прорив загороди може обернутися екологічною катастрофою для Донбасу, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Отруйні шлами можуть забруднити землю та воду на великій території. Однак наразі до побитої артилерійськими снарядами дамби немає доступу екологам, тож оцінити реальні загрози вони не можуть. "Не беруться тривалий час відбори води. Ось на даний момент ми не знаємо, що там, чого боятися, яка там концентрація", - каже головний еколог Торецька Ганна Черкасова. Потенційно ж, якщо отруйна вода дістанеться річки Торець, а потім і Сіверського Дінця, то під загрозою опиниться вся Донецька область.

На фенольному заводі у Новгородському проблему визнають. Там розповідають, що минулого року вдалося таки домовитися з бойовиками, і для укріплення греблі почали завозити землю, але терористам щось не сподобалося і вони вигнали робітників. "Якщо ви запитуєте, чи тече там хімія через шламонакопичувач, то хімія там зараз не тече. Але загроза є", - визнав директор підприємства Євген Дідусь.

Кореспондент ТСН Олександр Загородний

Під Новгородським бойовики влучили у дамбу відстійника отруйних шламів

Під Новгородським бойовики влучили у дамбу відстійника отруйних шламів

Повʼязані теми:

Наступна публікація