Підозрювана у тероризмі росіянка розповіла подробиці свого затримання у Києві

Підозрювана у тероризмі росіянка розповіла подробиці свого затримання у Києві

Адвокат Леонової вважає підозру необґрунтованою / Фото: instagram.com/ana_thai

Леонова стверджує, що її нібито везли до суду із мішком на голові. 

Підозрювана у підготовці теракту росіянка Анастасія Леонова, яка перебуває у київському СІЗО, розповіла, як її затримували столичні СБУшники.

Леонову затримали українські спецпризнаценці у грудні 2015 року. Окремо від неї також були затримані ще двоє громадян РФ і три громадяни України. За даними спецпризначенців, всі вони були членами диверсійно-розвідувальної групі та готували теракт у Києві та інших українських містах. Лідер вказаного угрупування Олег Мужчиль був убитий під час затримання.

В інтерв'ю виданню Meduza Леонова обвинувачення проти неї називає безпідставними та стверджує, що її допитували без присутності адвоката та погрожували.

Затримали її у під'їзді будинку. Силовик нібито був без форми та не представився.

"Він не представлявся, був без форми, не показував посвідчення. Потім виявилося, що мене чекали 15 співробітників СБУ. Оточили, збрехали, що хочуть поговорити - ніби я свідок, тільки так і не сказали, свідок чого. Ніяких посвідчень, жодних паперів. Просто засунули в мікроавтобус і забрали телефон", - розповіла Леонова.

За її словами, документів на її арешт не було, а силовики не висували їй підозру та не давали зателефонувати.

"В кабінеті слідчого мене одразу почали допитувати, незважаючи на відсутність адвоката. Погрожували, розповідали щось про трупи, я не розуміла. Не давали зателефонувати. При цьому мені не говорили, в чому мене підозрюють...", - додала затримана.

Леонова стверджує, що звинувачення проти неї не містить жодних фактів. Її адвокати подали скаргу на необґрунтованість підозр.

"Висунуті мені звинувачення взагалі не містять ніяких фактів. "Ми вважаємо, що вона входила до складу терористичної групи, яка готувала ряд терактів". Де, коли, чому саме я - цього там немає… Мій захисник подав скаргу на необґрунтованість підозр, але, тим не менше, мені обрали як запобіжний захід утримання під вартою, апеляційну скаргу також відхилили", - сказала Леонова.

Наразі її утримують у київському СІЗО. Умови вона називає нормальними і стверджує, що до цього її принижували та катували у відділі забезпечення досудового розслідування СБУ.

"З 10 до 31 грудня 2015 мене утримували у відділі забезпечення досудового розслідування СБУ - ось це був кошмар. Катування, приниження, погрози, обшуки, вилучення особистих речей і записів - все було. До суду щодо обрання запобіжного заходу мене возили в наручниках з руками за спиною і з темним мішком на голові, в не призначеному для перевезення людей транспорті. Зараз нормально, наскільки це можливо", - резюмувала вона.

Раніше видання "Дождь" повідомляло, що Анастасія Леонова оголосила голодування. Росіянка вважає незаконними її арешт та утримання під вартою. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація