Після 70-річної перерви між Україною і Польщею планують відкрити ще одне залізничну колію

Відновлення маршруту є ініціативою волонтерів з Польщі, які запропонували відновити залізничний рух.

З Польщі до України може відкритися ще один залізничний маршрут протяжністю в 35 км – Хирів-Добромиль-Нижанковичі-Перемишль.

Він може з'явитися після більш як 70-річної перерви, повідомляє на своїй сторінці у Facebook директор департаменту міжнародного співробітництва та міжнародної технічної допомоги Львівської облдержадміністрації Поліна Лі.

"Відновлення залізничного сполучення Хирів-Добромиль-Нижанковичі-Перемишль дасть новий імпульс для розвитку Старосамбірщини", - написала Лі.

На польському порталі Wschodnik.pl зазначається, що відновлення маршруту є ініціативою волонтерів з Польщі, які запропонували відновити залізничний рух закинутою більш як 20 років тому колією Перемишль-Мальховіце.

У зв'язку з цим була організована акція "I Biesczadska Siekierezada Kolejowa", у рамках якої добровольці розчищали закинуту колію від дерев, трави та кущів. Згодом, акція отримала широку підтримку як громадськості, так і влади – її партнерами виступили міністр внутрішніх справ і адміністрації Маріуш Блащак, Міністерство оборони, Прикордонна варта, Державна пожежна охорона, Поліція Польщі та інші організації.

Видання зазначає, що транзитний рух Загуж-Хирів-Перемишль стане можливим вже після відкриття контрольного пункту "Нижанковичі-Мальховіце" на українсько-польському кордоні.

Нагадаємо, що міжнародний залізничний маршрут Хирів-Загуж експлуатувався до середини 2000-х років, але потім був припинений. Наразі з Львівської області їздить лише один поїзд до Польщі – зі Львова. Він складається з двох спальних вагонів, один з яких доїжджає через Краків до Варшави, а другий – до Вроцлава. Потяг ходить лише один раз на день.

Своєю чергою, керівник управління інвестиційної політики Львівської обласної державної адміністрації Роман Матіс повідомив, що про відновлення прикордонного залізничного сполучення між Україною та Польщею йшлося під час наради голови правління ПАТ "Укрзалізниця" Войцеха Бальчуна із керівництвом області та "Львівської залізниці" минулого тижня. Саме тоді сторони дійшли згоди, що прикордонне залізничне сполучення необхідно розвивати.

Повʼязані теми:

Наступна публікація