Після великого ізмаїльського отруєння в Україні перевірять водогони та каналізації

Після великого ізмаїльського отруєння в Україні перевірять водогони та каналізації

Фото: УНІАН

Ревізія має встановити, в яких містах найбільш зношені водогони.

В Україні починається ревізія усіх водогонів і каналізаційних труб. Таке доручення дав прем'єр-міністр через спалах кишкової інфекції у Ізмаїлі, повідомляється у ТСН.16:45.

Джерелом вірусу була саме вода з кранів. Щоправда, в санітарно–епідеміологічній службі України кажуть, що і без ревізії зрозуміло - в аварійному стані перебуває третина водогонів, а більшість з водопровідних споруд потребує модернізації. Це означає, що така ситуація, як в Ізмаїлі, може повторитися в будь-який час у будь-якому населеному пункті країни.

Ревізія має встановити, в яких містах найбільш зношені водогони – і де невідкладно потрібно починати заміну труб і агрегатів, що централізовано подають воду.

"Повинен бути належний стан водогінних мереж, має бути належний стан каналізаційних мереж. Потрібно звернути увагу на розбудову каналізаційних мереж. Відсутність централізованого каналізаційного відведення в ХХІ сторіччі навряд чи є нормальним станом справ", - каже в.о. міністра охорони здоров'я Віктор Шафранський.

Тим часом у самому Ізмаїлі з отруєнням госпіталізовані ще 17 осіб, таким чином загальна кількість постраждалих складає 555 осіб. Найпопулярнішим товаром у супермаркетах залишається бутильована та мінеральна вода.

Спецкомісія у мерії одноголосно вирішила таки змінити тактику очищення води. Відмовились промивати водогін концентрованим хлором. Боротися з вірусом і кишковою паличкою будуть діоксидом хлору. На час промивання водогону місцева влада обіцяє ізмаїльцям підвіз питної води.

"Застосувати для знезараження не тільки мережі, але і свердловин і ємностей водопроводу і резервуарів чистої води", - пояснює директор інституту "Укрпівденгіпроводгосп" Олег Чижик.

Раніше в МОЗ назвали причину масового отруєння в Ізмаїлі. Як повідомив в.о. міністра охорони здоров'я Віктор Шафранський, це сталося через потрапляння відходів із туалетів приватного сектору до водогінної мережі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація