Пластуни вперше передали Порошенку вифлеємський вогонь миру

Вони рознесуть його, крім АП, й до інших держустанов.

Українські пластуни передали президентові Петру Порошенку вогонь миру з Вифлеєму, який запалюють на місці народження Ісуса Христа напередодні Різдва. Цій скаутській традиції вже багато років, але вперше Вифлеємський вогонь миру потрапив до Адміністрації Президента України, зазначено на сайті глави держави.

"Нам дуже потрібен мир, і саме тому ми принесли цей символ миру Вам, пане президенте", - зазначив член Національної наглядової ради Пласту Андрій Лузан.

Порошенко своєю чергою висловив побажання, щоб вогник вогню додав кожному віри у те, що все у нас буде добре. За словами президента, понад 30 років Європа завдяки цій традиції об'єднується напередодні Різдва. Україна, як частина європейської цивілізації, після розпаду Союзу долучилася до цієї традиції. "Нехай цей вогник, принесений дітьми, запалає в домівках від Чернігова до Криму, від Закарпаття до Луганська і продемонструє єдність України та принесе всім цим домівкам мир", – побажав він.

"Ви зараз рознесете цей вогонь до низки державних установ. Я, з вашого дозволу і за вашим дорученням, теж зроблю певний внесок у розповсюдження цього вогню. Дуже важливо, щоб і на Миколая, і на Різдво, і на Водохреща, і на Василя ми всі молилися і вірили – щоб наступного року в Україні був мир, Україна відновила всю свою територію і ще на кілька важливих кроків стала ближче до Європи", – сказав Порошенко.

"Хочу подякувати пластунам за українську позицію, за те, що зараз більше ста пластунів знаходиться у зоні АТО, за те, що кожен з вас робить все, щоб їх підтримати, продемонструвати, що зараз українська нація єдина, як ніколи", – додав він.

Пластуни заспівали пісню, присвячену життєдайній силі Вифлеємського вогню: "Ми понесемо вогонь, даруючи любов усім".

Традиція привозити до Різдва вогонь із Вифлеєму народилася у Австрії у 80-роках минулого століття. Ініціаторами виступили місцеві журналісти та скаути.  Вогонь запалюється на місці народження Ісуса Христа і перевозиться до Європи, де передається від країни до країни. Щороку Austrian Airlines виділяє окремий літак, де у спеціальних контейнерах вогонь передається по Європі. Австрійські скаути придумали "скаутську естафету" – передавати вогонь на прикордонних переходах з рук в руки. Від середини 2000-х практично усі країни (і Україна також) відсилають своїх представників до Відня за частинкою вогню.

В Україні пластуни поширюють вогонь у держустанови, лікарні, сиротинці, передають діаспорі у різні країни, а також – українським військовим на передову.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація