ПМЖ в Польщі: тисячі українців зможуть стати резидентами країни Актуально

ПМЖ в Польщі: тисячі українців зможуть стати резидентами країни

Прискорена процедура отримання ПМЖ і польського громадянства може бути запущена вже через 3 місяці після підписання закону президентом.

Два роки тому польська влада надали дозвіл власникам Карти Поляка оформляти ПМЖ в країні. Статистичні дані говорять про те, що 5 000 українців вже скористалися цією можливістю. Всього до грудня 2015 року Карту Поляка видали 160 000 осіб.

Польський парламент має намір пом'якшити закони, що регулюють імміграційну політику держави. Глава парламентської комісії зі зв'язків з поляками за кордоном Міхал Дворчік пояснив, що нові закони допоможуть особам польського походження повернутися в країну і спростять оформлення відповідних документів. Проект нового закону вже представлений в Сеймі. Депутат додав, що основними перешкодами на шляху до репатріації до Польщі часто виступають відсутність фінансових коштів і довгий термін отримання громадянства.

Нова редакція закону покликана змінити існуючі порядки отримання громадянства. Особи з Картою Поляка зможуть отримати ПМЖ в Польщі без додаткових фінансових внесків. Раніше потрібно було сплатити гербовий збір у розмірі 640 злотих (близько 150 євро). Терміни отримання громадянства будуть скорочені до одного року. Протягом перших 9 місяців іммігранти також зможуть користуватися допомогою від держави. Вона становитиме 600 злотих (близько 140 євро) на місяць.

Карту Поляка можна буде отримати як в країні проживання (в польських консульствах), так і на території Польщі (у воєводських управліннях). Це допоможе громадянам країн, в яких можуть виникнути проблеми з отриманням документа.

Відповідно до цього закону, власники Карти Поляка за кордоном будуть вважатися громадянами країни у випадках, якщо їх життю загрожує небезпека. Це допоможе при евакуації поляків з нестабільних регіонів.

Прискорена процедура отримання ПМЖ і польського громадянства може бути запущена вже через 3 місяці після підписання закону президентом. Виплата перших дотацій намічена на 1 січня 2017 року.

Дані польського міністерства внутрішніх справ і адміністрації свідчать про те, що новий закон дозволить кільком десяткам тисяч іммігрантів в'їхати в країну. Це допоможе при ліквідації демографічних проблем, наслідки яких відчуває на собі Європа.

Дворчік в інтерв'ю Польському Радіо заявив, що влада підтримає тих, хто вирішить залишитися в країні проживання. Одночасно з цим сприяння нададуть і тим, хто зацікавлений у поверненні до Польщі.

Наступна публікація