Побиття, струм і катування статевих органів. Український "диверсант" Панов розповів про тортури ФСБ

Побиття, струм і катування статевих органів. Український "диверсант" Панов розповів про тортури ФСБ

Побиття, струм і катування статевих органів. Український "диверсант" Панов розповів про тортури ФСБ

Панов Євген / Фото: скриншот з відео

Від ударів струмом у затриманого потріскалися губи.

Обвинувачений російською владою у підготовці терактів у Криму українець Євген Панов розповів про страшні тортури, які щодо нього застосовували співробітники ФСБ: лупцювали залізною трубою, підвішували і били електрострумом.

Свою заяву Панов відправив у Слідчий комітет Росії. Копію документа журналістам "Медіазони" передав адвокат українця Дмитро Дінзе. Адресована заява керівнику СКР Олександру Бастрикіну.

В ньому Панов пише, що його затримали "імовірно, співробітники ФСБ" 7 серпня, коли він на своєму авто намагався потрапити з материкової України до окупованого Криму через КПП в районі Армянська.

"Після чого протягом шести днів мене катували з особливою жорстокістю, із застосуванням фізичного насильства", — стверджує Панов.

ФСБ назвала його "одним з організаторів терактів, яких запобігли", а пізніше опублікувала відео, на якому Панов і ще один українець Андрій Захтей зізнаються у підготовці диверсії та співпраці з українською розвідкою.

Зараз Панов пояснює, що визнання були вибиті у нього під тортурами: він підписував всі документи, які давали йому співробітники ФСБ, говорив на камеру під їхню диктовку.

У заяві про тортури українець розповів, що ще під час перетину кордону його попросили вийти з машини для огляду і вдарили по голові.

"Я впав і відчув, що лежу у власній калюжі крові", — написав Панов.

Його завели в пересувний вагончик, одягли мішок на голову і відвезли в невідоме приміщення, де протримали до вечора. Весь цей час Панова катували.

"Били залізною трубою в області голови, спини, нирок, рук, ніг, затягували наручники ззаду до оніміння рук, підвішували за наручники: згинали ноги в колінах, застібали наручники попереду трохи нижче колін і вставляли під коліна залізну палицю, після чого двоє чоловіків, узявшись з двох сторін, піднімали цю палицю і мене, від чого я відчув дикий біль", - пише Панов у своїй заяві до СКР.

Українець розповідав, що люди, які його захопили, вчиняли і  більш страшні тортури.

"Крім того, під час тортур на мій статевий член наділи хомут і затягували його до посиніння, при цьому чоловіки запитували: "Кого ти приїхав підривати?". Я не міг відповісти на це питання, оскільки у мене не було такої мети, і я не розумів, чому вони так вважають", — розповів він.

Пізніше його з мішком на голові вивели на вулицю і пригрозили, що розстріляють. Панов чув, як перезаряджають затвори зброї. Коли мішок ненадовго стягнули з голови, він встиг розглянув двох катували його чоловіків: на вигляд їм було по 35 років. Зараз Панов готовий їх упізнати.

Ввечері Панова з мішком на голові перевезли в інше місце, імовірно, в Сімферополь, і катували струмом.

"Коли мене привезли на автомобілі, імовірно, в Сімферополь, мене завели в якесь приміщення, мішок з голови не знімали і продовжили мене катувати: приклеїли скотчем електроди від електрошокера до коліна правої і лівої ноги і попереку, включали подачу струму, в результаті чого я кілька разів втрачав свідомість. Мене приводили до тями водою. Мої губи від ударів струмом потріскалися", - говорить Панов.

Весь цей час його продовжували бити руками і ногами. Панов вважає, що тортури тривали до 9 серпня, коли його привезли в суд. Там йому наказали підписати якийсь документ, якого він не бачив.

Лише 11 серпня його доставили в Київський районний суд Сімферополя, який на два місяці відправив його під варту за звинуваченням у підготовці диверсії.

Дали води і їжі Панову тільки в СІЗО. Лікар оглянув арештанта, але ніякої медичної допомоги не надавав. Про тортури він розповідав призначеному слідством адвокату Ользі Помозовій, яку побачив у будівлі ФСБ в Севастополі.

"Адвокат запитала мене: "Тебе били?", при цьому вона говорила пошепки. Я відповів: "Звичайно, а що, не видно?". Більше вона мені питань не ставила", - пояснює Панов.

Протоколи слідчих дій він підписував без адвоката.

Нагадаємо, 10 серпня Федеральна служба безпеки РФ повідомила про запобігання в окупованому Криму терористичним актам, які нібито були підготовлені Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України. Також ФСБ розповіла про ліквідацію "агентурної мережі" української розвідки в Криму з числа громадян України та Росії. Одним з організаторів терактів назвали жителя Запорізької області Євгена Панова, який служив в 37-му окремому мотострілковому батальйоні ВСУ під позивним "Юджин", демобілізувався в серпні минулого року. Брат затриманого українця стверджує, що його викрали на території материкової України і вивезли на окуповану територію. Суд заарештував Панова на два місяці.

Лефортовський районний суд Москви продовжив термін утримання під вартою Євгену Панову і Андрію Захтею до 7 березня.

Українцям Захтію та Пананову у Москві суд подовжив термін арешту

Українцям Захтію та Пананову у Москві суд подовжив термін арешту

Лефортовський райсуд Москви подовжив арешт українцям Панову та Захтію

Лефортовський райсуд Москви подовжив арешт українцям Панову та Захтію

Повʼязані теми:

Наступна публікація