Покинутий атомоград, або як Прип'ять стала популярним туристичним містом

Покинутий атомоград, або як Прип'ять стала популярним туристичним містом

Фото: Getty Images

Ми з'ясували, як зона відчуження стала туристичною та що потрібно знати мандрівникові, який збирається туди поїхати. 

Минуло вже 30 років від дня страшної трагедії, яка сколихнула цілий світ, – вибуху на Чорнобильській атомній електростанції. Однак зона відчуження досі нікого не залишає байдужим, щороку до Прип'яті та Чорнобиля приїздять сотні туристів із усього світу.

Дехто – за екстремальними відчуттями, дехто – щоб дізнатися історію та поговорити про майбутнє, а дехто – щоб зануритися у безлюдну атмосферу покинутого міста-привида Прип'ять. Зараз зона стала своєрідною меккою для туристів, а подорожі до Чорнобильської зони відчуження (ЧЗВ) пропонують безліч українських туроператорів.

ТСН.ua з'ясував, як зона відчуження стала туристичною та що потрібно знати мандрівникові, який збирається поїхати до чорнобильського атомограда.

ІЗ РЕЖИМНОГО ОБ'ЄКТА НА ТУРИСТИЧНИЙ

За минулі після Чорнобильської катастрофи 30 років майже безлюдна зона перетворилася на природний заповідник, де з'явилися нові види рослин і відновилися популяції тварин, що перебували під загрозою вимирання. Зону, яку залишили люди, заселили орлани-білохвости, рисі, вовки, дикі коні.

Такі незвичайні і поодинокі місця як зона відчуження привертають увагу як фахівців, так і просто любителів туризму. Спочатку до зони були нелегальні екскурсії, але через високу популярність режимного об'єкта, близько десяти років тому візити до ЧЗВ легалізували.

Проте термін "туризм" щодо відвідувань ЧЗВ використовувати не варто, оскільки це поняття передбачає наявність таких атрибутів, як відпочинок, розваги тощо. Йдеться про інформаційно-ознайомлювальний візит до Чорнобильської зони відчуження.

Особливий інтерес викликають, звичайно, прогулянки містом-привидом Прип'яттю, всі 47 500 жителів якого були змушені, кинувши все, залишити свої будинки наступного дня після катастрофи. Найнебезпечніша екскурсія – відвідування стоянки тисяч заражених вантажних машин, вертольотів, бронетранспортерів, які побували в самому пеклі аварії.

ХТО ЇЗДИТЬ ДО ЧЗВ

Як розповідають організатори поїздок до ЧЗВ, частіше іноземні туристи спеціально їдуть до Прип'яті, оминаючи при цьому Київ та Львів. Якщо раніше ліцензія на поїздки туди була лише у декількох операторів, то нині ледь не кожна туристична агенція має у своєму портфелі тур до Чорнобиля.

"На українському ринку близько шести туроператорів, у яких провідний напрямок саме Чорнобиль, інші турфірми – це посередники, які перепродують ці пакети. Цей туристичний напрямок дуже специфічний, у нього відсутній сезонний характер, крім того, є ряд заборон під час відвідування зони. Наприклад, не всі об'єкти можна фотографувати, заборонено вживати алкогольні напої тощо", – розповіла нам менеджер туристичної фірми Svitlana Tour Ганна.

Водночас, як розповідає засновник порталу Chernobyl Zone Антон Юхименко, організацією турів до ЧЗВ він почав займатися ще десять років тому і був ледь не одним із перших, хто почав возити туристичні групи. Однак, він не любить називати це туристичним туром, а більше говорить про ознайомлювальну поїздку.

Оскільки, насамперед, він збирає групи однодумців, які цікавляться історією катастрофи та люблять поговорити про майбутнє. Крім того, його головною метою є не бізнес, а об'єднання творчих людей, які цікавляться містами-примарами та взагалі історією трагедії на ЧАЕС.

Крім того, часто його тури стають більш неформальними, де група збирається і може більше дізнатися про зону відчуження, поспілкуватися з організаторами та заночувати в Чорнобилі. Загалом усі оператори пропонують одно-, дво- і триденні тури до зони. Однак можна знайти й індивідуальні поїздки. Вартість одноденного туру варіюється від 600 до 2000 гривень. Кожен оператор встановлює свою ціну.

Загалом, як розповідають організатори турів, Державним агентством управління зоною відчуження було затверджено 11 маршрутів, якими й водять туристів. Насамперед це, звичайно відвідування самої електростанції, прогулянка біля четвертого енергоблоку, поїздка до Чорнобиля-2, і звичайно місто Прип'ять. Переважна більшість туристів їде до зони саме для того, щоб поблукати покинутим містом.

"Дуже багато людей, які збираються їхати до нас, вони загалом цікавляться питаннями майбутнього зони, що тут було у доаварійний час, що сталося після, що нині відбувається у зоні, які заходи вживаються щодо безпеки у чорнобильській зоні. Особливо цікавляться будуванням нового саркофага. Це не просто роззяви, яким цікаво приїхати посміятися, це люди, які справді цікавляться зоною", – характеризує Юхименко аудиторію своїх турів.

Під час дводенних турів, як розповів нам Антон, всі туристи зупиняються у готелі "Прип'ять", який розташований у Чорнобилі. Найцікавіше те, що, попри заборону вживати алкогольні напої на маршруті, у самому готелі дозволяється пити пиво. За словами Юхименка, його починають продавати після 19:00, якраз після закінчення маршруту.

Щодо географії туристів, то вона досить розлога. Наприклад, тури, які організовує Юхименко, більше таргетовані на українців, іноземців вони возять менше. Водночас, як розповіла нам Ганна, їхнє покриття навпаки – глобальне. У них поїздки до ЧЗВ замовляють більше іноземці. Дуже багато туристів, які хочуть поблукати Прип'яттю, приїздять із Польщі та Росії. Крім того, їздять і зі США, Німеччини, Великобританії, Австралії, Китаю і навіть Індонезії.

За словами Ганни, пік поїздок припадає на весну. Іноді буває так, що не вистачає гідів-супровідників чорнобильською зоною відчуження і туристам доводиться відмовляти. Тож, щоб потрапити до зони в річницю трагедії, тур варто бронювати заздалегідь.

Багатьох може зацікавити, чи можна потрапити у зону самостійно. Теоретично – так, але для цього потрібно отримати спеціальний дозвіл у державної агенції. Просто так самостійно приїхати у Чорнобиль неможливо, оскільки це режимний об'єкт і далі КПП вас просто не пропустять. Звичайно, до зони ходить багато стакерів – але це неофіційно і є порушенням закону.

Крім того, усі поїздки в зону строго регламентуються. Наприклад, щоб провести групу туристів у зону, оператору необхідно заздалегідь подати списки осіб, які перебуватимуть у ЧЗВ, із усіма їхніми паспортними даними, отримати дозвіл і вже потім везти групу.

ЯК ПОТРАПИТИ ДО ЗОНИ ВІДЧУЖЕННЯ

Зона відчуження і зона гарантованого (обов'язкового) відселення – це територія, перебування на якій регламентується Законом України "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи". Зазначений Закон накладає певні обмеження на відвідування забруднених територій.

Організація відвідувань Чорнобильської зони здійснюється з дозволу адміністрації зони державним підприємством "Агентство "Чорнобильінтерінформ". Кожен оператор, який збирається возити групи, обов'язково має отримати ліцензію і пройти атестацію.

Як правило, відвідувачі самі оплачують витрати на підготовку програми перебування, послуги гіда та транспорт (переїзд від Києва і територією зони). Крім того, туристи можуть замовити харчування або забронювати номер в готелі, якщо планується відвідування на кілька днів.

Загальна вартість такої поїздки розраховується в кожному випадку окремо залежно від кількості учасників і набору послуг. Однак, кожен оператор планує свої маршрути самостійно. Як ми вже зазначали, вартість туру в групі для однієї людини може варіюватися від 600 до 2 000 гривень.

Якщо ви зібралися відвідати зону відчуження – обов'язково ознайомтеся з правилами перебування у ЧЗВ. Кожен оператор перед поїздкою в обов'язковому порядку проводить інструктаж, однак з превентивною метою ми зібрали всі основні моменти, які необхідно у разі поїздки до Чорнобиля, в окремій інфографіці.

Що потрібно знати, подорожуючи до Чорнобиля

Окремо хочемо зазначити, що той рівень опромінення радіацією, який ви можете отримати під час екскурсії до Чорнобиля, відповідає рівню, який ви отримуєте під час польоту в літаку і, що важливо, в кілька разів менший, ніж за звичайної рентгенографії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація