Польські митники через страйк зібрали на КПП з Україною кілометрові черги

Польські митники через страйк зібрали на КПП з Україною кілометрові черги

Люди стоять у чергах по 15 годин

Третю добу в усіх пунктах пропуску на українсько-польському кордоні довжелезні черги. Польські митники виходять на роботу, але оформляють авто дуже повільно. За годину можуть пропустити лише з десяток машин. Це називається - італійський страйк, йдеться в ТСН.12.00.

На всіх восьми пунктах пропуску транспортний колапс. Люди втомлені і обурені, адже стоять по 15 годин. У змореній багатогодинним очікуванням черзі час до часу виникають конфлікти. Хтось має у Польщі нагальні справи, у когось марнується туристична путівка. У перевізників псується вантаж і горять контракти.

"Згідно з міжнародними автомобільними перевезеннями кожен товар має свій термін доставки. Невчасна доставка товару породжує негативне ставлення до українських перевізників з боку імпортерів, зосереджених в Євросоюзі", - каже представник Асоціації міжнародних перевізників.

Замість звичних тисячі автівок за зміну поляки приймають 400. Сервісна зона митного пропуску та міст через Західний Буг заблоковані. Усі автівки офіційно уже залишили територію України, але потрапити до Польщі не можуть.

"Смуги руху заповнені зараз до польського пункту пропуску всі. Рух транспортних засобів пов'язаний винятково з тим, як будуть їх забирати суміжна сторона", - каже начальник Луцького прикордонного загону.

Але сусіди працюють дуже неквапливо і прискіпливо, офіційно пояснюючи ситуацію особливим режимом безпеки. Мовляв, і Євро-2016 триває, а невдовзі - саміт НАТО і Молодіжний форум, участь в якому візьме Папа Римський. Насправді ж, до так званого італійського страйку, польські митники вдаються уже не вперше, вимагаючи від свого Уряду зменшення навантаження і збільшення платні.

Через страйк польських митників на українсько-польському кордоні утворились масштабні черги

Через страйк польських митників на українсько-польському кордоні утворились масштабні черги

"Ми в постійному спілкуванні з польською стороною. Ми розуміємо: в них є проблематика з чисельністю особового складу на сьогодні. Це пов'язано з деякими факторами змін у законодавстві, скороченням польської митної служб", - розповідає в.о. начальника Волинської митниці ДФС

Скільки триватиме неоголошений страйк прогнозувати не береться ніхто. Така ситуація на україно-польському кордоні, найпевніше, збережеться щонайменше до 20 червня. Саме тоді польський сейм розглядатиме питання реформування своєї митної служби.

Повʼязані теми:

Наступна публікація