Порошенко відповів на умови кримських татар щодо постачання електроенергії у Крим

Порошенко відповів на умови кримських татар щодо постачання електроенергії у Крим

Порошенко відповів на умови татар / Фото: Reuters

У разі невиконання умов, поставка по одній з трьох ЛЕП буде припинена.

Президент України погодився на умови кримських татар щодо продовження контракту на постачання електроенергії на окупований півострів.

Про це у коментарі для "Дзеркала тижня", заявив лідер кримськотатарського народу та народний депутат України Мустафа Джемілєв.

За словами Джемілєва, Порошенко пристав на відповідні умови та погодився, що за умови їхнього невиконання, поставка по одній з трьох ЛЕП буде припинена.

Крім того, нардеп наголосив, що існує чітка домовленість, що рішення про припинення товарних постачань на півострів урядом буде прийнято. 

"Я казав, що пролонгація контракту можлива тільки за дотримання низки умов. По-перше, цей документ повинен підписуватися не між держпідприємствами Росії і України, а між відповідними міністерствами.

По-друге, у цьому договорі Крим має називатися не "Кримським федеральним округом", а Автономною республікою Крим і в дужках — тимчасово окупованою РФ територією України. Тоді це відповідатиме міжнародними актам, передусім — Резолюції Генеральної асамблеї ООН від 27 березня 2014 р. І третя умова для нового контракту на поставку електроенергії в Крим — звільнення політичних ув'язнених, припинення переслідувань та розшук усіх зниклих, викрадених активістів, гарантії демократичних свобод. Ось якщо ці умови буде виконано, тоді можна підписувати", - пояснив Джемілєв умови, які татари висунули перед президентом.

Нагадаємо, що в окупованому Криму сотні тисяч людей залишаються без світла.

Повʼязані теми:

Наступна публікація