Порошенко та Яценюк вшанували пам'ять жертв сталінських репресій у Биківні

Порошенко та Яценюк вшанували пам'ять жертв сталінських репресій у Биківні

Фото: Сайт президента України

Церемонію вшанування пам'яті жертв політичних репресій відвідали президент та інші політики.

У неділю, 15 травня, в Україні згадують жертв політичних репресій. О 10:00 пам'ять жертв вшанували хвилиною мовчання. Президент Петро Порошенко відвідав Биківнянський ліс, аби вшанувати пам'ять жертв комуністичного режиму.

"Щороку в травні ми приходимо до Биківнянського лісу вклонитися світлій пам'яті мільйонів і мільйонів жертв московського комуністичного режиму", - написав президент України Петро Порошенко у своєму Facebook.

Точна кількість жертв репресій невідома.

"Український інститут національної пам'яті називає цифри від 15 до понад 100 тисяч осіб", - зазначив Порошенко.

На церемонії вшанування пам'яті жертв політичних репресій президент наголосив на необхідності завершити декомунізацію.

"Гібридна війна завжди починається з ідеологічного наступу. Грубій військовій силі зазвичай передує так звана soft power (м'яка сила). Перш ніж цілити в тіла, вбивають душу. Маємо завершити декомунізацію, бо це є питанням української національної безпеки. Рівно як і нашої відповідальності за майбутнє, і морального обов'язку перед мільйонами і мільйонами українців, винищених більшовизмом", - зазначив Порошенко.

Також Петро Порошенко наголосив, що нині влада робить все можливе для убезпечення українців від негативних явищ тоталітарного режиму та повторення трагедій, йдеться у повідомленні на сайті президента України.

Петро Порошенко також підкреслив, що комуністична партія не пройшла до Верховної Ради під час останніх виборів. Крім того, уже було перейменовано 688 населених пунктів та 15 районів, в обласних центрах було змінено назви понад тисячі вулиць, демонтовано більше тисячі ідолів Леніна та інших радянських діячів.

"Імена катів з карти України – геть, це не обговорюється. А от яку назву обрати громада має вирішити сама, бо це є її майбутнє. Єдине застереження – не повертатися до імперських найменувань. Я не дозволю, щоби карту України знову заплямували новоросійськими топонімами", - сказав Президент.

Лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк разом з міністрами Остапом Семераком і Володимиром Омеляном та іншими однопартійцями також вшанували в Биківні пам'ять жертв політичних репресій.

"Зло, яке уможливило Биківню, не знищене. Культ насильства триває в Криму та на окупованих територіях Донбасу. І саме він свого часу породив тоталітаризм і привів до влади Сталіна і Гітлера, - зазначив лідер "Народного фронту". - Культу насильства ми протиставляємо культуру гідності людини. Гідність - цінність, яку українці відстояли на Майдані і зараз відстоюють на фронті. Ми обов'язково переможемо в цій боротьбі. Тому що в ній йдеться про те, що робить людину людиною - про його право вільно визначати свою долю, своє майбутнє і, що дуже важливо, пам'ятати своє минуле. І це унеможливить повторення репресій".

Зазначимо, меморіальний комплекс "Биківнянські могили" створений на пам'ять жертв політичних репресій поблизу селища Биківня. Там розташоване найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій.

У Биківні був об'єкт спеціального призначення НКВС, де у кінці 30-х — в 40-х роках відбувалися масові захоронення розстріляних та закатованих. Трагедія Биківні стоїть в одному ряді із такими злочинами як Аушвіц, Бухенвальд, Дахау, Бабин Яр та Катинський розстріл.

Повʼязані теми:

Наступна публікація