Посеред Дніпропетровська відбувся бій за Крути

Посеред Дніпропетровська відбувся бій за Крути

Посеред Дніпропетровська відбувся бій за Крути

В Україні вшанували героїв Крут

Відтворити події майже 100-річної давнини вирішили курсанти військового ліцею.

Українських героїв, що завдали поразки російсько-більшовицькому війську, вшановують сьогодні в усій Україні. Нерівний бій між київськими курсантами та армією Муравйова відбувся 98 років тому біля селища Крути неподалік Ніжина, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Кілька десятків патріотів потрапили в полон до більшовиків і були страчені. "Понад все вони любили свій коханий край", - напише про них їхній сучасник Павло Тичина.

У Дніпропетровську бій під Крутами відтворили просто посеред міста на очах у перехожих. Ролі студентів, що віддали життя за Україну, виконали курсанти військового ліцею.

У Києві пам'ять героїв вшановували більш традиційно. На могилах загиблих юнаків у Києві зібралися курсанти військового ліцею імені Івана Богуна. Вони співали Гімн України та зустрічали президента Петра Порошенка.

Глава держави назвав теперішні події на Донбасі "фантомним болем" часів Крут, що досі не дає спокою Росії. "Та імперська сверблячка створює безпосередню загрозу національній безпеці України і безпеці кожного українського громадянина", - заявив Порошенко.

"Сьогодні українська армія стримує того самого ворога, якого стримували крутянці", - наголосив голова ОУН Богдан Червак.

Як уже повідомлялося, мурал пам'яті героїв Крут з'явився у Харкові. Графіті п'ять на сім метрів вкрило фасад колишньої харківської мукомельної фабрики у центрі міста. Ініціатива створення муралу належить бійцям батальйонів "Азов" та "Східний корпус". Над панно працювали майже дві доби троє майстрів графіті. Автор ідеї - художник з Донецька. Ім'я своє він не називає - адже боїться за родичів, що живуть на окупованій території України.

круты

Нагадаємо, що на YouTube-каналі президента України Петра Порошенка з'явилося відео, присвячене легендарному бою під Крутами. На відео - стилізовані вояки минулого і воїни сучасності, які захищають неньку-Україну.

Кореспондент ТСН Дмитро Фурдак

Сьогодні в Україні вшановують героїв Крут

Сьогодні в Україні вшановують героїв Крут

Повʼязані теми:

Наступна публікація