Посібник з історії для ЗНО обурив учасників Євромайдану

Посібник з історії для ЗНО обурив учасників Євромайдану

Посібник з історії для ЗНО обурив учасників Євромайдану

Дітей навчають, що в Криму і на Донбасі мітингів на підтримку революції не відбувалося.

У Мережі розгорівся скандал із приводу посібника з історії, за яким готувалися до ЗНО українські школярі. Одним реченням його автор перекреслив багатоденні мітинги, які збиралися на сході та півдні України під час київського Майдану, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Посібник розібрали перед ЗНО. Скандальний підручник можна придбати, якщо пощастить знайти останній примірник. Він коштує 80 гривень.

Історію України Олександр Гісен вмістив у понад 600 сторінок. На 531й він пише таку фразу: "У всіх областях, окрім Донецької та Криму, проходили мітинги на підтримку Євромайдану".

Те, чого, за версією авторів підручника, не було, зафіксовано на кінохроніці. Події пам'ятають їх учасники.

У Донецьку учасників мирного зібрання били і поливали зеленкою, у Криму – залякували й заарештовували. Потрапив у тюрму і батько координатора кримського майдану Сергія Ковальського. Тепер активіст обурений і за себе, і за друзів. "Це є принциповим питанням для всієї України, не тільки для кримчан", - каже він.

Люди обурюються підручником, у якому розповідається, що Євромайданів у Криму та Донецьку не було

Люди обурюються підручником, у якому розповідається, що Євромайданів у Криму та Донецьку не було

Міжнародна українська школа. Тут працює Олександр Гісен. Але сьогодні він - не на роботі. Зв'язуємося телефоном. Реакція автора підручника: "Боже, жах один, вам що, нема чого робити, люди добрі? Вже задовбало. Ви можете знайти інші теми?". На зауваження, що люди ображаються саме на його підручник, а не інші теми, відповідає: "Так я теж ображаюся!"

У Кам'янець-Подільську, де побачила світ "Історія" Гісена, підручник досі на почесному місці. Альтернативи, каже керівництво, все одно немає. "Це програма 11 класу. А у нас у підручниках 11 класу ця тема взагалі не висвітлюється", - кажуть там.

На першій сторінці підручника – гриф Міністерства освіти. Там до візиту журналістів підготувалися. Кажуть, рекомендували школярам іншу версію підручника – 2014 року видання. Про Революцію гідності там не було ні слова. Свій гриф із нового посібника уже відкликали. Але в книжці все залишиться, як і було.

"У нас залишилися надрукованими твори Леніна, Сталіна, Шолохова? Як ви собі уявляєте, що ми будемо по бібліотеках? Таких важелів, щоб відкликати підручник, у міністерства немає", - пояснили в Міносвіти.

Щоби в майбутньому на них не ображалися, чиновники вирішили посібники з історії взагалі не схвалювати. Про всяк випадок.

Раніше українські історики зруйнували російські міфи про Другу світову війнуУ книзі "Війна і міф" зібрано матеріали, що розвінчують 50 міфів Другої світової, пов'язаних із Україною. Автори розкрили саме ті факти, які у людей на язиці.

Кореспондент ТСН Олександра Мітіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація