Правоохоронці ліквідували масштабну міжнародну кібермережу, організовану українцем

Правоохоронці ліквідували масштабну міжнародну кібермережу, організовану українцем

Фото: Reuters

У спецоперації брали участь правоохоронці 30 країн.

Правоохоронці 30 країн припинили діяльність масштабної міжнародної кібермережі, яка у всьому світі завдала збитків на суму приблизно 100 млн євро.

Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Правоохоронці 30 країн днями завершили безпрецедентну міжнародну операцію з ліквідації кібермережі "Аваланж", яка щодня інфікувала по всьому світу до півмільйона комп'ютерів, мережа функціонувала 7 років", - сказав він.

За словами Луценка, організатором цієї мережі є українець, якого напередодні, 30 листопада, зі стріляниною затримали у Полтаві. Чоловік чинив збройний опір правоохоронцям, маючи на руках автомат Калашникова та бойовий пістолет. Під час обшуку за місцем мешкання затриманого було вилучено комп'ютерну техніку, 72 тис. доларів та багато інших комп'ютерних пристроїв.

Генпрокурор зазначив, що також днями були затримані ще п'ятеро зловмисників, троє з яких – українці.

"Проведено обшуки в майже 40 приміщеннях, вилучено кілька десятків серверів, правоохоронці всього світу припинили діяльність понад 220 серверів, які були вражені вірусом, а також заблокували близько 800 тисяч доменів", - додав він.

До того ж Луценко розповів, що злочинне угруповання використовувало інфраструктуру "Аваланж" від 2009 року для розповсюдження шкідливих програм, спаму, фішингу, а також для відмивання грошей рекрутингової компанії.

"Щотижня вони надсилали потерпілим більше мільйона повідомлень електронною поштою з вкладенням або посиланням. За допомогою системи зловмисники інфікували близько півмільйона комп'ютерів щодня, а потім вимагали за зняття "інфекції" відшкодування", - наголосив очільник ГПУ.

За попередніми підрахунками, зауважив Луценко, фінансові втрати у всьому світі від атак "Аваланжу" становлять понад 100 млн євро.

Нагадаємо, раніше російські та китайські хакери зізналися у скоєнні масштабної кібератаки на всесвітньо популярні сайти. Водночас експерти США поки що не можуть підтвердити причетність хакерів до скоєного.

Повʼязані теми:

Наступна публікація