Прикарпатці перекрили трасу на курорти, щоб зупинити будівництво нового сміттєзвалища

Прикарпатці перекрили трасу на курорти, щоб зупинити будівництво нового сміттєзвалища

Люди переконані, що сміттєзвалище будуватимуть з порушенням всіх норм

Кілька сотень жителів прикарпатського села Назавизів перекрили дорогу, що сполучає Івано-Франківськ з Яремче, Ворохтою та Яблуницею. Від місцевої влади вони вимагали відмовитися від будівництва нового сміттєзвалища поблизу їхнього села. Люди переконані, що проектна документація сфальсифікована. Відтак постраждає природа, а невдовзі почнуть хворіти і вони, йдеться в ТСН.12.00

Селяни у відчаї – 2 місяці тому випадково дізналися, що поруч з Назавизовим незабаром з'явиться полігон твердих побутових відходів та сортувальна лінія. Сміття звозитимуть з усього району. Люди переконані, що постраждає довкілля, забруднится вода, а невдовзі й вони почнуть хворіти.

У Надвірнянській міськраді, де й замовили це будівництво полігону на 10 гектарів, намагалися заспокоїти людей висновками експертів. Мовляв, жодних порушень у проекті ті не виявили. Однак селяни знайшли в документах чимало недописок.

"Зовсім не відмічено, що є річка Черлена. Вона має здатність розливатися до самого урочища, де будуть розміщені чеки полігону. Не вказано відстані до річки Сримба. Це приблизно 850-900 м. Там наша худоба воду п'є. Ми знаємо свої землі: копаємо криниці, робимо фундаменти. 30 см йде водоносний горизонт. Вони нам сказали, що водоносний горизонт на глибині 2-2,5 м", - розповідає активістка громади Назавизова Людмила Остап'юк.

Відповідно до державних будівельних норм річка Бистриця звідси має бути на відстані щонайменше 3 км. Але селяни порахували: вона майже удвічі ближче. Але найгірше це – населені пункти. Вони мають бути щонайменше на відстані 1 км звідси, а село Назавизів ще ближче.

Відтак селяни замовили іншу експертизу, висновок якої підтвердив їхні найгірші припущення.

"Будівництво сміттєзвалища в урочищі Чобіток категорично не рекомендується, бо це приведе до забруднення єдиного горизонту підземних вод, придатного для пиття", – зачитує висновки активістка громади.

Чиновники, що приїхали заспокоювати селян, наполягають: без нового сміттєзвалища ніяк. Однак наразі протестувальникам поступилися.

"На сьогоднішній день державна експертиза зроблена. Є всі висновки. Громада звернулася до Верховної Ради, звідки прийшла рекомендація перевірити ще раз. Спільно з обласною екологічною комісією у вівторок будемо розглядати усі документи", - заявив голова Надвірнянської РДА Олександр Кеніз.

Відтак менше ніж за годину селяни дорогу розблокували. Але наголошують – ця акція була попереджувальною.

Повʼязані теми:

Наступна публікація