Призначенням Горгана президент політично посилив Київську область – політолог Актуально

Призначенням Горгана президент політично посилив Київську область – політолог

Але посилити його зможуть народні депутати з так званої "пропрезидентської" команди.

Так прокоментував виданню From.ua перший місяць роботи  губернатора Київщини О.Горгана , політолог Микола Давидюк, додавши що президент зробив сильний хід та вдалий вибір для області.  

Як відомо, більшість в обласній раді контролює"Батьківщина", тож вони мали свого претендента на посаду голови ОДА. Проте, на конкурсі переміг інший кандидат, і політичні виклики перед ним стоятимуть зовсім непрості.

"Проте, ми бачимо початок рутинної господарчої роботи без скандалів і протистоянь. Активна участь губернатора у поточній роботі: безпосередня присутність в точках надзвичайних подій, оперативна реакція. О. Горган не став чужим для області і для структур державного апарату" - вважає політолог.

Очевидно, що зараз відбувається формування нової команди в Київській обласній адміністрації. Звільнені всі заступники, 40 відсотків керівників департаментів, управлінь, та відділів. Зрозуміло, що перед губернатором стоїть завдання посилити команду президента.

"Наступний виклик для молодого губернатора - формування власної команди та лояльної групи підтримки. Перехід Льва Парцхаладзе на високу посаду в Уряд лише підтвердив курс на повне оновлення команди, і тепер слово за конкурсною комісією. Власне, підвищення останнього до заступника міністра забезпечить стабілізацію ситуації з обласним осередком БПП, який Лев Парцхаладзе очолює".

Швидше за все, складніше Губернатору буде працювати з частиною голів РДА, які орієнтовані на своїх місцевих "князьків" та "дерибан".

Але посилити його зможуть народні депутати з так званої "пропрезидентської" команди.

З мажоритарників від БПП прогнозуються робочі стосунки з К.Гузенком та Сергієм Міщенком. Також по квоті УДАРУ Губернатор більш за все зможе розраховувати на Артура Палатного, Валерія Іщенка та Олега Велікіна. В той же час, у Горгана можуть скластися нормальні робочі стосунки із нардепом від БПП Павлом Різаненком, у якого доволі прохолодні відносини з обласною Батьківщиною.  Та з Ольгою Черваковою, яка веде антикорупційну кампанію проти мерів Бучі та Ірпеня.

"Парламентська підтрика не обмежиться пропрезидентською фракцією. Схоже, що новий губернатор зможе також розраховувати на потужну підтримку лідера групи "Воля Народу" Ярослава Москаленка. Це може зіграти молодому губернатору на руку, враховуючи впливовість Москаленка в Київській області та Парламенті в цілому. Адже до цього Горган був главою адміністрації в мажоритарному окрузі Москаленка і їхні стосунки можна назвати конструктивними" - додає експерт.

В арсенал позитиву можна додати налагоджені відносини з мером Києва Кличком, принаймні вони були в одній команді під час Революції Гідності.

"Політична важливість Київської області не викликає сумнівів ні у кого, а особливо чутливими є настрої виборців і еліт в часи масових акцій в Києві, куди найлегше привозити саме жителів області. Не зважаючи на чисельну фракцію "Батьківщини" в обласній раді, тепер область має і інший потужний центр політичної консолідації, і авторитет молодого губернатора тепер працюватиме і на авторитет Президента" - прогнозує політолог.

Нагадаємо, 28 жовтня Олександра Горгана було призначено Головою Київської обласної державної адміністрації за результатами проведеного конкурсу згідно з вимогами нового закону про державну службу. 

Наступна публікація