Рада має звільнити від відповідальності військових, які на війні порушили "мирні закони" - Луценко

Рада має звільнити від відповідальності військових, які на війні порушили "мирні закони" - Луценко

Фото: УНІАН

Генпрокурор вважає, що справа "Баті" - це "віддзеркалення ставлення держави до не святих її захисників".

Генеральний прокурор України Юрій Луценко закликав депутатів Верховної Ради прийняти рішення про звільнення від відповідальності військових, які у воєнних умовах порушували Кримінальний Кодекс мирного часу.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, коментуючи справу командира батальйону "Айдар" Валентина Лихоліта.

Луценко вважає, що справа "Баті" - це "віддзеркалення ставлення держави до не святих її захисників".

"Батя", як і кожен боєць АТО, має відповідати за свої вчинки. Рішення винесе суд. Але при обранні запобіжного заходу важливо забезпечити гідність захисника Вітчизни. Саме тому я прибув сьогодні на суд і отримав від Валентина слово честі воїна. Суд в результаті прийняв правильне рішення", - написав генпрокурор.

Захист Лихоліта домігся, щоб Апеляційний суд переглянув рішення Печерського суду

Захист Лихоліта домігся, щоб Апеляційний суд переглянув рішення Печерського суду

Нагадаємо, 2 липня стало відомо про затримання одного із засновників батальйону "Айдар" Валентина Лихоліта із позивним "Батя" і "айдарівця" Романа Романича ("Рубіж"). Печерський районний суд Києва заарештував на два місяці Валентина Лихоліта. Після винесення ухвали у залі суду виникли сутички, народні депутати та громадські активісти заблокували вивезення до в'язниці "айдарівця".

Після того більше тисячі активістів заблокували рух Хрещатиком і почали погрожувати "третім Майданом", якщо "Батю" не відпустять.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко після цього заявив, що не згоден з мірою запобіжного заходу у вигляді арешту. Він особисто приїхав на засідання суду, щоб підтримати зміну запобіжного заходу. 

Врешті Апеляційний суд задовольнив прохання адвокатів Валентина Лихоліта про зміну запобіжного заходу. Легендарному "Баті" дозволено перебувати на волі.

Лихоліту закидають організацію озброєної банди, викрадання людей та заволодінням їхнім майном. Комбат усі обвинувачення відкидає. Він певен, що справу проти нього замовив попередній командир батальйону та нинішній народний депутат Сергій Мельничук.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація